Отказваме Европа да ни връща бежанци (ОБЗОР)

Отказваме Европа да ни връща бежанци (ОБЗОР) | StandartNews.com

Не е време да влизаме в Еврозоната и Шенген, въпреки че сме готови, каза министър-председателят

България няма да приема мигранти, връщани от коя да е страна от Европейския съюз (ЕС), докато споразумението с реадмисия с Турция не започне да действа. Това стана ясно от изявленията на премиера Бойко Борисов. Той бе категоричен, че е представил българската позиция както на германския канцлер Ангела Меркел и колегите си от ЕС в събота в Берлин, така и ден по-рано по време на разговорите си с турския президент Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм.

"Категорично заявих на европейските колеги, че ние няма да приемем мигранти. Ако някой си мисли, че от Австрия, Германия, Унгария някой ще ни връща по 10, 20 или 30 хиляди, при положение че няма споразумение и реадмисия с Турция, че аз ще приема тези самолети... Казах им го в прав текст - как си ме представяте - чакам на аерогарата и вие ми пращате десетки хиляди бежанци? Просто няма да ви пусна самолетите да дойдат", каза Борисов в сливенското село Мърчаево, където вчера откри нов християнски храм. Той отсече, "че където трябва категоричност, България я е заявила" и няма да отстъпи.

"Ние искаме ЕС да спазва своите ангажименти", подчерта премиерът и напомни, че споразумението с Турция е било прието единодушно от всички 28 държави членки. "Хубаво или лошо, но то към момента работи. Вие виждате, че натискът, който тръгна веднага след преврата в Турция, беше преодолян и Турция е приела хората, които сме спрели на нашата граница", допълни той.

Борисов е уверен, че политиката на Анкара е добронамерена и в момента е необходим диалог, така че Европа и Турция взаимно да разберат проблемите си. Анкара разбира, че в момента не може да стане член на ЕС, но е в правото си да изисква спазване на поетите ангажименти - за облекчение на визовия режим за бизнеса и чиновниците. "Турция вече изнемогва. Това ми беше казано в прав текст - трудно им е да издържат над 3 млн. души. Предадох (в Берлин - б.а.) това, което разговарях с президента Ердоган и премиера Йълдъръм", отбеляза Борисов. Той допълни, че в Берлин е представил и своята позиция, че без мир в Сирия и в Арабския свят няма шанс да бъде решен въпросът с бежанските вълни и те ще продължат. И в момента 2 млн. души могат да атакуват Европа само от Алепо, където се водят бойни действия. "В същото време много европейски държави, включително Вишеградската четворка, са категорични, че няма да приемат мигранти. Ние също искаме да се спазват принципите на ЕС за влизане през официалните КПП-та, с взимане на отпечатъци, с това, което правим и ние - интервюта, проверки, медицински прегледи. Защото сега устройството на ЕС е такова, че ние не можем да връщаме мигранти - всеки, който дойде и потропа на вратата, ние сме длъжни да го приемем", възмути се Борисов.

Попитан дали усеща, че се е превърнал в медиатор на диалога между Турция и Германия, премиерът отговори: "Аз никога не съм си поставял такива цели, но по някой път съдбата си прави шега. И така се оказа, че ние, решавайки своите проблеми и търсейки изход за тях, стана така, че нашият глас и възможност да говорим с двете страни - и с Турция, и с Европа, върши работа в момента". Затова не би отказал и разговор по тези теми с руския президент Владимир Путин.

Той отбеляза още, че отдавна подкрепя създаването на обща европейска прокуратура, обща армия, обща гранична полиция. "Убеден съм, че при една обща структура ще се спестят пари и ще станат по-рационални", допълни премиерът. Той информира, че към момента България има възможност да си купи и камиони, и джипове, но приема помощта от Германия за охрана на границата ни като морален жест. Възложил е на финансовия и военния министър да мислят как биха могли да се използват по-рационално сухопътните ни сили, заедно с вътрешните ни войски.

Към момента за България не е изгодно да влиза в Еврозоната и Шенген, стана ясно от думите му. "Чакалнята на Еврозоната е много важно политическо решение и би било добро за България. Към днешна дата то не носи никакви ангажименти от страна на държавата. Ние покриваме критериите. А Шенген дори в момента не е изгоден за България, но темата стои, а колегите са категорични, че сме изпълнили критериите и сме много по-добри от други страни", отбеляза Борисов.

В Мърчаево премиерът бе официален гост на освещаването на храм "Свети апостоли Петър и Павел", в който са вложени над 200 000 лв. Част от сумата - 30 000 лв., са дарение от ГЕРБ. На церемонията присъстваха и министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на земеделието Десислава Танева, депутати и местни жители. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий освети новопостроената църква.

Премиерът: Българските мюсюлмани са мост за приятелство

Да пазим баланса помежду си в този размирен свят, призова Генерала

Не деля общините според това от коя партия е съответният кмет, нито по вероизповеданието на населението. В този размирен свят се опитваме да пазим баланса и между Турция и ЕС, и между нас си. Българските мюсюлмани са мост за приятелство и не бива да служат за разделение. Това признание направи премиерът Бойко Борисов на среща с общинските кметове от трите областни центрове от Лудогорието - Шумен, Търговище и Разград. "Всички сме български граждани, трябва да се държим заедно", посочи Борисов. Той даде пример със средствата, отпуснати от Министерски съвет за инфраструктурни проекти. Шумен е получил 8 млн. лева за многофункционална зала. 400 хил. лв. за ремонт на улична и пътна мрежа за общините Върбица и Каолиново, Хитрино - с 350 хил. лв., 2.4 млн. лева за изграждане на водопровод и отклонение към него и за ремонт на улици във Велики Преслав и други. Още между 1,5 и 2 млрд. лв. ще струва ремонтът на автомагистрала "Хемус". "Без нея разликата в икономическото развитие на Северна и Южна България ще стане драстична", подчерта премиерът.
"Действайте и внимавайте при изпълнението на обществените поръчки", обърна се той към присъстващите на срещата кметове. От своя страна кметът на Шумен Любомир Христов заяви, че това е първото правителство, което отделя пари от държавната хазна за развитие на смесените региони.

Пред местните управници Борисов се похвали, че от началото на годината само от противодействие на контрабандата са събрани 1,2 милиарда лева. "Тези пари отиват за благоустрояване на общините. Ако продължаваме в същото темпо, в близките години ще превърнем България в уредена, модерна държава", допълни той и подчерта, че целта е да не остане населено място у нас без водопровод и канализация.

В Шумен министър-председателят отново повтори, че няма да се кандидатира за президент.

Спираме между 100 и 200 мигранти на ден

Афганистанците тръгват към Сърбия нелегално, ако имат пари

Между 100 и 200 мигранти всяка нощ се опитват да минат турско-българската граница. Това сочат данните на Гранична полиция от последните 10 дни. Близо двойно по-малко са задържанията на мигранти, които се опитват да напуснат страната ни в посока Сърбия. "Повечето от тях са временно пребиваващи мигранти от Афганистан, които чакат процедурата по отказ за статут на бежанци. Ако имат пари, се опитват да минат нелегално границата на север или запад", казват експертите.
Според данните на Гранична полиция от сутринта на 22 август до сутринта на 25 август са спрени опити за навлизане на българска територия от Турция на общо 616 мигранти. 74 са заловени на наша територия. 331 чужди граждани са спрени на изход към Сърбия. От тях малко над половината - 181, са временно пребиваващи в страната. Три дни по-рано цифрите показват, че са спрени 412 мигранти. Други 219 граждани са задържани на изхода от страната на българо-сръбска граница. Според главния секретар на МВР Георги Костов опитите за нелегално проникване през границата са намалели с близо 60 на сто в сравнение с миналата година.

Според цифрите общият брой на мигрантите, установени на територията на България от началото е около 12 000 души.
Капацитетът на центровете за настаняване на мигранти е 69 на сто, но той е бил такъв и през 2015 г. Според анализите на кабинета, ако средно на ден влизат по 100 души, капацитетът на центровете щял да се запълни в рамките на следващия месец.

Цифрите на Държавна агенция за бежанците за периода 11-25 август показват, че в центровете за настаняване са постъпили 1196 лица, а са ги напуснали 264. От настанените в бежанските центрове общо 3529 лица - 45 на сто са от Афганистан, 20 на сто са сирийци и 19 на сто са от Ирак. Едва 423 чужди граждани, влезли на територията на страната като мигранти, в момента се намират на "външни адреси".

По-тревожна е ситуацията в центровете за настаняване към Дирекция "Миграция" при МВР. При капацитет от 940 лица, в тях са настанени 1344 чужди граждани. През последната седмица МВР е успяло да изведе от страната едва 32 чужди граждани, а по спогодбата за реадмисия с Турция - в седмицата 19-25 август са върнати едва 3 лица. От началото на юни 2016 г. България е поискала в Турция да бъдат върнати 955 лица, от които са били приети едва 27.

МНЕНИЯ

Да кажем твърдо, че няма да плащаме чужда сметка

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, зам.-председател на НС и кандидат за президент

България трябва да заяви, че замразява изпълнението на т.нар. Дъблински споразумения и няма да приема върнатите от други държави мигранти. Необходимо е да втвърдим тона си. Говоря това от два месеца! В края на краищата ние очакваме от ЕС не само да ни потупват по рамото и от време на време да ни дават по някоя камерка за видеонаблюдение и джипче, а да поискаме от Европа помощ в техника и жива сила. Както Сърбия води преговори с Унгария и Чехия техни полицаи да им помагат за охраната с българо-сръбска граница. България има още по-голямо основание да поиска помощ в жива сила. Проблемът е, и че Турция не спазва споразумението. Няма как да дадеш безвизово споразумение при това, което се случва там. Нека не ставаме адвокати на Турция, защото Анкара шантажира Европа с мигрантите. Заплахи има и към България - ако до края на октомври, когато изтича ултиматумът на Турция към Европа, не се изпълнят претенциите им, те ще пуснат мигрантите и България ще пострада въпреки добронамереността си. Така че нашият отговор трябва да е ясен - не приемаме никакви върнати от Европа нелегални мигранти и искаме жива сила и техника, за да си защитим границите. И трето, че ще употребим сила, ако съседна Турция се опита да ни изпрати огромни маси, които да нахлуят на българска територия. В края на краищата нито България, нито Чехия, нито Унгария носят вина за войната в Турция и не те трябва да плащат сметката.

Обща позиция на Европа, за да не ни потопят

Борис Станимиров, депутат от РБ, зам.-председател на Комисията по външна политика

Одобрявам позицията на премиера Бойко Борисов, че не можем да приемаме мигранти, ако не действа споразумението за реадмисия с Турция. Ако спазваме "Дъблин 2" в сегашния му вид, това означава, че можем да се напълним с всички мигранти, които някога са минали през България. Така че изказването на премиера е съвсем на място. Нещата трябва да дойдат на местата си. Изключително важно е да се търси решение през обща, единна европейска позиция - и по отношение на вътрешната дислокация, и по отношение на външните граници и реадмисията. Всеки друг вариант би потопил България в мигрантски поток и е неприемлив за нас.

Забелязвам, че неделните изявления на Борисов и тези в Истанбул се различават. В Турция той даде тревожни сигнали - застана на страната на Анкара и критикува ЕС.

Бих откроил и позицията му за Еврозоната - крайно, крайно време е някой да предприеме стъпки по този въпрос. Критикували сме правителството, че досега не предприема стъпки за по-тясната ни интеграция в ЕС. Ако се отиде към вариант ЕС на няколко скорости, ние абсолютно задължително трябва да сме в сърцевината, в най-интегрираната част. Затова присъединяването ни към Еврозоната е важно.

Германия очаква 300 000 мигранти

Очаква се до края на годината в Германия да пристигнат около 300 хиляди бежанци, съобщиха световните агенции. Те цитират шефа на службата по миграцията Франц-Юрген Вайс за за в. "Билд", според който ведомството може успешно да се справи с настаняването на 250-300 000 бежанци. По думите му, ако мигрантите са повече, службата ще трябва да работи под натиск, в кризисен режим. Вайс обаче смята, че трудната ситуация от 2015 г. няма да се повтори. Миналата година в страната пристигнаха над 1 млн. бежанци, основно от Близкия изток и Северна Африка. В първите 6 месеца на 2016 г. са подадени над 390 000 молби за убежище. Не е ясно колко от подателите им са пристигнали в страната преди 1 януари и колко след това.

В същото време вицеканцлерът Зигмар Габриел се дистанцира още повече от миграционната политика на коалиционния си съюзник Ангела Меркел и заяви пред телевизия ZDF, че партията й е подценила ситуацията, предаде ДПА. "Винаги сме казвали, че е невъобразимо Германия да приема по милион хора на година", каза Габриел в интервю за тв канала.

"Фронтекс" ще прави стрес тест на границите

Агенцията на ЕС по сигурността на външните граници "Фронтекс" планира да проведе през октомври стрес тестове за сигурността на европейските граници, съобщи news.ru, като се позовава на германския "Велт ам Зонтаг". "Искаме да видим доколко страните членки на ЕС са подготвени за кризисни ситуации на външните граници на съюза. Ще се отработват различни сценарии на морските, земните и въздушните граници", каза директорът на "Фронтекс" Фабрис Леджери пред вестника. Той уточнява, че в момента се съгласуват конкретните сценарии. По данни на "Дойче Веле", проверки ще има в Германия, Гърция, Румъния, Словения и Финландия. Германското външно министерство потвърди информацията за подготвянето на стрес тестове за границите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай