Отхвърлиха предложението на БСП спиране на кранчето на частни учебни заведения

Отхвърлиха предложението на БСП спиране на кранчето на частни учебни заведения | StandartNews.com

Отхвърлиха законопроект на БСП за предучилищно и училищно образование, предвиждащ отпадане на държавното финансиране на частните училища, обяви "Фокус". "За" гласуваха 66 народни представители, "против" – 84 и "въздържали се" - 38. 

Промените предвиждаха още основните държавни образователни стандарти да се приемат от Народното събрание, въвеждане на правилото един учебник по предмет за всеки клас, както и минимален праг от 4% за финансиране на образованието.

В рамките на дебата депутатът от БСП Донка Симеонова заяви, че промените в Закона за училищното и предучилищното образование на БСП целят качествено образование и равен достъп на всички деца до него.

От своя страна зам.-министърът Таня Михайлова обясни, че предложените от БСП разпоредби част от държавните образователни стандарти да се приемат от Народното събрание поставят юридически проблеми. Според заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Снежана Дукова в зала не се разглеждаше закона за предучилищното и училищното образование на Корнелия Нинова, а закон от 1911 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай