От днес България поема председателството на ЕС

От днес България поема председателството на ЕС | StandartNews.com

България посреща 2018 в центъра на европейското внимание. Поемайки европредседателството, за половин година страната ще се превърне в лице на една от основните институции на Съюза и в двигател на важни политически дискусии.

В Съвета на Европейския съюз националните министри на всички 28 държави членки заседават по въпроси в различни области. Съветът има законодателни правомощия, голяма част от които споделя с Европейския парламент. Освен това, той координира политиките на държавите, сключва международни споразумения и определя външната политика на ЕС според насоките на Европейския съвет, който е отделен орган.

Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца, като се образуват т.нар. "тройки" от последователни водачи. България образува такава заедно с Естония и Австрия. Като ръководител тя ще организира и управлява заседанията на Съвета и ще го представлява в отношенията му с Европейската комисия и Европейския парламент.

Близо 300 събития у нас са записани в календара на българското председателство, а до неговия край страната вероятно ще посрещне 25 000 гости и делегати. Сградата домакин е Националния дворец на културата в София, който претърпя основен ремонт.

Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес. От друга страна обаче, тя трябва да действа като честен и безпристрастен посредник. Като приоритети на председателството страната определи бъдещето на Съюза, сигурност и стабилност, цифрова икономика и наблегна особено на развитието и свързаността на Западните Балкани.

С началото на председателството Българската национална телевизия започва ново обзорно предаване. В него всяка седмица очаквайте най-важните събития и решения на Съвета. Зрителите ще научат и любопитни факти за страните членки, както и повече за политиките на ЕС на достъпен език.

С официална церемония в Народния театър Иван Вазов председателството ще бъде открито на 11 януари. За негово мото България избра националния си девиз "Съединението прави силата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай