09:00 ч.

01.01.18

2 мин.

0

13

0

От днес България поема председателството на ЕС

от редактор |

От днес България поема председателството на ЕС

България посреща 2018 в центъра на европейското внимание. Поемайки европредседателството, за половин година страната ще се превърне в лице на една от основните институции на Съюза и в двигател на важни политически дискусии.


В Съвета на Европейския съюз националните министри на всички 28 държави членки заседават по въпроси в различни области. Съветът има законодателни правомощия, голяма част от които споделя с Европейския парламент. Освен това, той координира политиките на държавите, сключва международни споразумения и определя външната политика на ЕС според насоките на Европейския съвет, който е отделен орган.


Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца, като се образуват т.нар. "тройки" от последователни водачи. България образува такава заедно с Естония и Австрия. Като ръководител тя ще организира и управлява заседанията на Съвета и ще го представлява в отношенията му с Европейската комисия и Европейския парламент.


Близо 300 събития у нас са записани в календара на българското председателство, а до неговия край страната вероятно ще посрещне 25 000 гости и делегати. Сградата домакин е Националния дворец на културата в София, който претърпя основен ремонт.


Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес. От друга страна обаче, тя трябва да действа като честен и безпристрастен посредник. Като приоритети на председателството страната определи бъдещето на Съюза, сигурност и стабилност, цифрова икономика и наблегна особено на развитието и свързаността на Западните Балкани.


С началото на председателството Българската национална телевизия започва ново обзорно предаване. В него всяка седмица очаквайте най-важните събития и решения на Съвета. Зрителите ще научат и любопитни факти за страните членки, както и повече за политиките на ЕС на достъпен език.


С официална церемония в Народния театър Иван Вазов председателството ще бъде открито на 11 януари. За негово мото България избра националния си девиз "Съединението прави силата".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:56 · 04.01.2018
Евросъюза щял да дадe по двe свинe бeзплатно за сeмeиство, значи тая година смe добрe. Много съм радостeн за тази постъпка на западнитe държави, радваитe.сe и виe братя българи.. мюсюлманитe нe ядат свинско мeсо,ясно сланината e наша.
Потребител · 02:44 · 03.01.2018
Какви заплати,какви пeнсии балнуватe.
Пeнсията сe опрeдeля въз основа на заплатата ,която си получавал и ,а нe колко пари то трябват за да оцeлeeш.
Ако си получавал $150 на мeсeц заплата пeнсията ти щe бъдe $50-80.
А заплатитe са награждeниe за труда които си произвeл за eдиница врeмe.
Когато започнeтe да работитe както сe работи в Гeрмания И Амeрика тогава щe иматe
Потребител · 20:55 · 02.01.2018
Това e България,командир на Евросъюза, паритe щe тeкат към нас,заплатитe сe увeличават както и пeнсиитe,много съм радостeн днeс,радваитe сe и виe братя българи. Какво щастиe e да си гражданин на тази страна. Очаквам минимална пeнсия наи малко 450 лeва пък можe и по вeчe.Никои нe ми вярва,но щe видeтe.,чe съм прав.
Потребител · 15:50 · 02.01.2018
Европа е като Господ,дава,ама в кошара не вкарва!Кой ви е излъгал,че тя автоматически ще почне да ни тъпче гушите и да раздава пари за заплати и пенсии,!?Европейските проекти са за конкретна инфраструктура и осъвременяване и доближаване на новоприетите към статуса на по старите членки.Парите са за магистрали,метро,пречиствателни станции.Рузофилите атакуват по два фланга.Един път предричат крах на индустрията когато спрат фондовете,а от друга постоянно ръчкат пенсионерите,че Евроа не им дигнала пенсиите?Абсолютно противоречие!
Потребител · 15:36 · 02.01.2018
На българете само пенсии и партизански мандри в главите.Само дай и каква полза ще имам и то в момента!?Егати циганския манталитет.И тук в сайта на стандарт се вижда какви мрънкачи,тролове и мантраджии са се навъдили!Комунягите ни лъгаха 45 години и изхабиха и вярата и желанието на цели поколения да си повярват и да мечтаят за нещо нормално в близкото бъдеще,това което ни обещава Европа и го прави ден след ден най вече чрез ГЕРБ!Вместо това,мрънкане,плюени и гласуване с червената,за тез дето ни докараха на туй дередже!?
Потребител · 14:15 · 02.01.2018
защо се разрешават организации за отделянето на Северозападна България и присъединяването й към Румъния, щото заплатите били по-високи? Синът на царския летец с паметник в Монтана , получи Дим. награда и апартамент от Т. Живков за електронни разработки прротив народа, инсталирани при бившия кмет на Михайловград Краси Вълков .
Потребител · 11:34 · 02.01.2018
да троят ги с европейски пари!
Потребител · 11:29 · 02.01.2018
като председател на ЕС не прилича да се вдигат паметници на царски летци получили образоваяие при нацистите по желание на близките им като в монтана- и на други сталинистки кметове - Преди строеха паметници на септемврииците - сега на сталинистите -паметници работа и доходи не носят-----
Потребител · 08:11 · 02.01.2018
Мдаааааа-сега ще бъдем първи на хорото :)))))
Потребител · 02:57 · 02.01.2018
Борисов ще прекръсти ЕС на ТИМ
Потребител · 13:33 · 01.01.2018
Никой не ти иска жалкото мнение,г-н драскач. Попрочети нещичко,Виж накъде върви света и не бъди егоист.
Потребител · 11:56 · 01.01.2018
Въобщe нe мe интeрeсува. Моят живот няма да сe промeни.
Потребител · 13:29 · 01.01.2018
@Потребител Нe си ли българин бe човeк, България щe командва Европа в продължeниe на шeст мeсeца. Каквото заповяда Борисов това са длъжни да направят. Мeркeл отдава чeст на българския прeмиeр.
С Европeискитe фондовe заплатитe ни щe сe повишат на 1000 eвро мeсeчно . Радваитe сe хора .Минималната пeнсия щe бъдe 500 лeва. Хаидe на хорото.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент