Още една партия отваря листите за граждани

Още една партия отваря листите за граждани | StandartNews.com

София. Политическа партия “Кауза България” ще отвори листите си на 100% за граждани, обявиха вчера от гражданското сдружение “ДНЕС”, по чиято инициатива се случва това. “Кауза България” е регистрирана преди две години и за първи път ще участва в парламентарни избори.

Движението “ДНЕС” бе доста активно в борбите срещу монополите още преди две години, “Синята зона” и високите цени на горивата. Те са разпратили писма до 48 регистрирани в ЦИК партии с молба да отворят листите си, като единствено от “Кауза България” са откликнали.

В приемните на движението във всеки град, до трети април, всеки може да номинира избраната от него личност. Кандидатите трябва да са авторитетни, разпознаваеми, като осъждани, членове и активисти на политически партии не се приемат. Номинациите се записват в специална прошнурована книга, като гражданите имат право да посочват само по едно име на бял лист, който се пуска в прозрачна урна. От 4-и април започва гласуване на два етапа. Членове на ръководството на “ДНЕС” и “Кауза България” няма да участват в надпреварата, декларираха самите те.

Политическата платформа на “гражданската партия” ще включва исканията, които са депозирани в приемните на движението, както и част от желанията на протестиращите през последните месеци. Според тях, ако няма граждански натиск, нищо няма да се промени. И допълниха, че българите имат нужда от социална държава от европейски тип.
Гражданско сдружение “ДНЕС” обяви и началото на “Борд на гражданското доверие”, което ще бъде гарант за честните и прозрачни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай