Още една оставка в екипа на президента

Още една оставка в екипа на президента  | StandartNews.com

София. Секретарят по отбраната Васил Маринов напусна екипа на президента Росен Плевнелиев. Така втори ключов съветник напуска президента след Цветлин Йончев, който подаде оставка на 9 април, предаде БНР.

Маринов си тръгва "по лични причини", както е споделил самият той пред "Дневник".

47-годишният Васил Маринов е подал предизвестие, че иска да напусне и от 5 април е в отпуск.

Маринов беше назначен за секретар по отбрана и сигурност на президента на 21 март 2012 г. Професионалната му биография е свързана почти изцяло със службите за сигурност.

Информация за Васил Маринов от официалната страница на президенството: 

Васил Маринов е роден на 05.10.1965 г. в гр.София. През 1984 завършва Френската езикова гимназия гр. София. През 1990 придобива магистърска степен от Висшия институт на МВР, факултет „Защита на националната сигурност" и гражданска специалност „Право".

Започва работа в МВР, служба „Бюро за оперативно издирване", а от 1994 г. постъпва в Национална служба сигурност (НСС), заемайки последователно всички длъжности – до началник отдел включително.

През периода 2004 – 2008 е бил представител на НСС в делегацията на Република България към НАТО и офицер за връзка със службата за сигурност към НАТО

При създаването на ДАНС през 2008 г. е назначен за директор на дирекция „Противодействие на корупцията", а в последствие и главен директор на главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност".

От септември 2009 г. до март 2012 г. е бил пълномощен министър в посолството на Република България в Брюксел и офицер за връзка с разузнавателните и контраразузнавателните служби на Белгия, Люксембург, Германия и Франция и структурите за сигурност на НАТО и ЕС.

На 21.03.2012 г. с Указ на Президента на Република България е назначен за Секретар по отбрана и сигурност на Президента на Републиката.

Владее френски, английски и руски езици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай