Орязаха бюджета на МВР под 1 млрд. лв.

Орязаха бюджета на МВР под 1 млрд. лв. | StandartNews.com

София. С над 100 млн. лв. ще бъде намален бюджетът на МВР за догодина. Това решиха депутатите днес, а причината е извеждането на ГДБОП в Държавната агенция "Национална сигурност", както и подслушването и следенето, които са в самостоятелна агенция.

Бюджетът на вътрешното министерство за 2014 г. бе приет на второ четене. Той ще бъде 999 556 000 лв., докато за 2013 г. бяха предвидени 1 131 000 лв.

По времето на ГЕРБ парите за подслушване и следене са били 20 млн. лв. на година, а сега само за подслушването са предвидени 49 млн. лв., каза Цветан Цветанов. Бюджетът на ДАНС се увеличава с 24 млн. лв. спрямо тази година с мотива, че там се преместват структурите за борба с организираната престъпност, смята Цветанов.

"До 2009 г. традиционно жертвите по пътя бяха хиляда души. В последните две години са 500 - 600. Спасихме над 400 човешки живота годишно", каза още бившият вътрешен министър.

От своя страна финансовият министър Петър Чобанов увери, че в постановлението на Министерския съвет за изпълнението на бюджета ще бъде записано, че съответният процент по закона за движение по пътищата, включително и преходният остатък, ще бъдат насочени за превенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай