Орешарски: Внесохме актуализацията, за да няма напрежение

Орешарски: Внесохме актуализацията, за да няма напрежение | StandartNews.com

София. Актуализацията на бюджета е внесена от кабинета обмислено, а не необмислено, за да не създадат напрежение и да позволят служебното правителство да работи нормално. Това заяви премиерът в оставка Пламен Орешарски на среща с представители на граждански и неправителствени организации, съобщиха от пресцентъра на МС.

Притесненията са свързани с това, че парламентът няма да работи до края на октомври, стана ясно от думите на Орешарски.  „Това е единственият мотив, по който ние, обединявайки се на разговорите при президента Росен Плевнелиев, внесохме актуализация", допълни Орешарски.

По отношение на проблемите в Спешна помощ, премиерът в оставка заяви, че има концепция за национални центрове, покриващи територията на цялата страна. „Понеже нямаме финансиране в целия размер, започнахме на етапи. Надявам се да се продължи тази стратегия", каза Орешарски.

Има слабости във всички звена на здравната система, призна довчерашният министър-председател. Най-големият проблем е финансовият. „Няма страна в света, която да събира данъци и осигуровки 100 на 100. Дори периодичните опити за проверка показваха драматичен резултат – хоспитализирани на книга и реално хоспитализирани", обясни Орешарски.

Той посочи, че в последната една година са съсредоточили повече усилия да стабилизират системата, а не да я реформират. Орешарски коментира и бавенето на Закона за здравето, като обясни, че бавният процес на изработването е свързан с многото противоречия в сектора. „Парите на касата са напълно самостоятелни и това е част от проблема. Касата се управлява на граждански принцип. Когато направят дефицит, възниква въпрос защо търсят от държавата пари? Тук е голямото противоречие между държавата", заяви Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай