Орешарски: В определена степен предлагам запазване на статуквото

Орешарски: В определена степен предлагам запазване на статуквото | StandartNews.com

София. „В определена степен това, което предлагам, е запазване на статуквото". Така премиерът Пламен Орешарски описа предложението си за председател на ДАНС. Номинацията на премиера е настоящият изпълняващ длъжността Владимир Писанчев.

По-късно след обсъждане в пленарната зала депутатите ще гласуват кандидатурата.

„Направих интервюта с няколко потенциални кандидати за председател на ДАНС. Двама от тях бяха изслушвани в ресорните комисии със своите концепции и визии за ръководството на агенцията. Изборът ми е мотивиран от високата обществена чувствителност към тази длъжност. Предлагам настоящия изпълняващ длъжността за титуляр. Силно се надявам да се справи с огромните отговорности на тази позиция", каза още Орешарски.

Премиерът допълни, че за него най-добрият критерий за оценка на дейността на Писанчев ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и подобряване на събираемостта на приходите.

„Ще наблюдавам лично дейността на председателя на ДАНС, както и на приходните агенции, и ще искам да се отчита не само пред мен, а и пред специализираните парламентарни комисии", каза още премиерът Пламен Орешарски.

Това е втори опит за избор на председател на ДАНС, след като на 14 юни депутатите скоростно гласуваха предложението депутатът от ДПС Делян Пеевски да заеме поста. Това доведе до началото на многохилядните протести и два дни по-късно решението беше отменено.

Постът на върха на ДАНС е вакантен, откакто бившият председател Константин Казаков подаде оставка след парламентарните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай