Орешарски: През 80-те пак говорихме за стабилност

Орешарски: През 80-те пак говорихме за стабилност  | StandartNews.com

"Винаги една част от новите дългове служат за плащането на стари, така нареченото превъртане на дълга. Лошото е, че една част от тези кредити са за покриване на дефицити. Ние сме вече 6 години на дефицит и ако в началните години 2009-2010 имаше обяснение с кризата, то днес ние нямаме оправдание за политиката на дефицити. Трябва да се стремим към балансиране на бюджета.Гледайте не взимането на кредитите, а нарастването на дълга. Затова казвам, че сме в началото на дългова спирала". Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ бившият премиер Пламен Орешарски. 

"Бих искал да говорим много повече за развитие, а не за стабилност. Без развитие страната изостава. Доста близки са думите стабилност и застой. През 80-те години на ХХ век също говорихме за стабилност, нямаше протести, но всъщност имаше застой, а това не беше добро за България", подчерта той. И допълни по повод рекордните приходи на НАП:„Ако толкова добре сегашното правителство на Бойко Борисов събира приходи, защо не го направи и през първия си мандат. Значи има някаква друга причина между двата мандата, която сега стабилизира приходните агенции."

Орешарски заяви, че "демокрацията е устроена така, че е хубаво правителствата да си изкарват целите мандати, за да могат да реализират своите програми". От тази гледна точка бившият министър-председател смята, че не е толкова добре да има чести предсрочни избори, но те се налагат, ако по някаква причина кабинетът не се справя с предварително обявените цели.

Пламен Орешарски защити своите действия във връзка с мигрантската криза и решението да се издигне ограда по българската граница. "България беше първата страна в Европейския съюз, която направи това и по-късно беше последвана от всички държави от Централна Европа и Западните Балкани", припомни той. Като доказателство за правилността на това решение Орешарски изтъкна и факта, че след вдигането на стената броят на нелегалните мигранти, които пристигат в България значително е намалял.

Бившият премиер коментира и темата с така наречените доброволни отряди, предаде БГНЕС:„Не подкрепям всеки да се прави на граничар, но бих подкрепил сътрудничеството между гражданското общество и граничните служби".

Цялото интервю може да видите ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай