Орешарски: Необходими са избори

Орешарски: Необходими са избори | StandartNews.com

"В момента не се правят реформи и по тази причина предсрочните избори са наложителни". Това заяви бившият премиер Пламен Орешарски в "Интерво с Наделина Анева" по Канал 3. И изтъкна, че никой не говори за икономика в българския политически живот.

В последните месеци у нас няма разплащания с еврофондове. Свърши старият и започна новият програмен период и за съжаление той не стартира добре, обясни той.

"Изгуби се една година в опити да се коригират програмите, напълно ненужно. И в тези първи месеци от новия период реално разплатените средства са по-малко от първия мандат на Станишев. Сега обаче инстутиционалната рамка вече е изградена, така че липсва оправдание", добави Орешарски. Според него това е български маниер на работа: "Тези преди нас са много глупави, ние сме по-умни и трябва да започнем всичко от нулата".

"Като преподавател рядко давам примери с нашата практика и по-скоро с чуждите", каза бившият премиер за своята работа в момента. 

"Инвеститорите не искат да ги рекетират. Важно за тях е и върховенство на закона", каза още той. И допълни, че "може да си прибегне до взимане на нови заеми, ако има проблем с банките след стрес-тестовете".

"Ако при стрес-тестовете, се окаже, че банките се нуждаят от помощ от държавата, ще се наложи да се взимат нови дългове. Надявам се това да не стане, защото ще е лошо", продължи Орешарски.

"И в първия мандат кабинетът на Бойко Борисов се занимаваше с пенсионния модел и сега - не мисля, че действащите регулации са лоши", коментира още той.

Орешарски бе категоричен, че няма амбиции за президентския пост, нито чувства нужда за връщане в политиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай