Орешарски: Историята ще ни оцени

Орешарски: Историята ще ни оцени | StandartNews.com

София. "Свикнал съм аз да оценявам, а не да бъда оценяван. Нека видим как историята ще оцени правителството", каза Пламен Орешарски на брифинга в Народното събрание минути след приемането на оставката на кабинета.

Той обясни, че 100% от решенията на Министерски съвет са взети колективно от кабинета. "Почти всеки важен законопроект, който е внасян в НС, минава през парламентарните групи, за да може човек да си обезпечи подкрепа и успешно реализиране. Почти 100% законопроектите, които сме внасяли, са съгласувани с парламентарните групи и близо 100 от решенията на МС са колективни", посочи Орешарски.

Премиерът в оставка допълни, че не е имало друго правителство, което да е работило в по-некомфортна медийна среда, както и че е нямал достатъчно политическа подкрепа.

"Не очаквах, че мандатът ще бъде лесен. Оказа се по-труден от очакванията ми, но съм благодарен, че имахме възможността да работим в интерес на хората", каза още Пламен Орешарски. Това беше и основната точка в изявлението му пред народните представители преди гласуването на оставката.

"Оглавих правителство без широка парламентарна подкрепа и наложих експертен модел на управление. Поех нелека задача – да оглавя правителство без подкрепа. Представих програмни намерения, управленска програма, която беше в началото на всяка наша дейност. Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашия ангажимент до края на май тази година. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно", каза Орешарски пред депутатите в пленарната зала.

Всички бизнес индикатори нарастнаха за времето на краткото управление, заяви той и посочи за пример успешната емисия на държавните облигации, въпреки предстоящите избори и затварянето на една от големите търговски банки. Според премиера в оставка управлението е направило крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми и са разкрити над 40 000 нови работни места в реалния бизнес.

"Справихме с едно от най-големите предизвикателства - бежанската вълна", каза още Орешарски.

"Не достигна време и политическо съгласие за реформиране на здравеопазване, образование и административни структури", отчете той.

През последния месец партиите, които подкрепяха кабинета, предопределиха настоящата оставка, каза Пламен Орешарски. "Ние продължихме да работим не защото сме се вторачили в постовете си, а защото имахме работа да вършим", обясни той.

Орешарски благодари на тези, които са подкрепяли кабинета, както и на опозицията за градивната критика. "Винаги съм гледал на вас като на представители на огромното мнозинство български граждани, които имат поне една обща цел", заяви той и каза, че за него е чест да е работил за осъществяването на общите цели за по-добрия живот на българските граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай