Орешарски: Няма нито една добра новина от Brexit

Орешарски:  Няма нито една добра новина от Brexit | StandartNews.com

Бившият премиер Пламен Орешарски коментира в ефира на бТВ Brexit като заяви, че няма нито една положителна новина от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС. "Той ще доведе до негативни ефекти както за Европейския съюз и за самите британски граждани, така и за нас", каза той.

Според него няма да има кой знае какъв пряк търговски ефект за България, защото търговският ни обмен не е толкова голям. Има обаче много британски граждани, които посещават страната ни или живеят тук, както и много българи, които работят в Обединеното кралство.

"Изникват много неясноти, за които е рано да говорим, защото още не знаем дали Великобритания наистина ще излезе от ЕС и ако излезе, какви условия ще договори със Съюза и при какви условия българите ще продължат да работят там – вероятно няма да са толкова благоприятни, както в страна членка на Общността", коментира Орешарски и допълни, че хората на Острова, в това число и българите, вече усещат ефекта от референдума – заради срива лирата те вече получават по-малки заплати – реално, не номинално.

"Освен това, по всичко изглежда, че ЕС ще има проблем с бюджетирането, тъй като Великобритания е четвъртият по големина донор (макар да е втората по големина икономика). Страхувам се, че ще трябва да се въвеждат рестрикции в бюджета на ЕС, другата алтернатива – останалите членки да довнасят пари, ми се струва по-нереалистична и би довела до нова вълна на евроскептицизъм. Конкретно за България най-реалистичният вариант е да получим по-малко пари. Другият вариант е да плащаме повече, но и двете възможности са зле. Има още един ефект, който също е притеснителен – в последните години българската икономика се утвърди като силно зависима от еврофондовете, така че всяко намаление ще ѝ се отрази неблагоприятно", коментира Орешарски.

"Ние сме в началото на дългова спирала. Нашият дълг е нисък в сравнение другите страни от ЕС, но за кратко време нарасна от 14% от БВП до 29 на сто", каза още той.

На въпрос дали Brexit ще се отрази на банките, той отговори, че не бива да виждаме пряка заплаха за нашите банки, но ще има разместване на пластовете и Лондон ще загуби мястото си на финансов център.

По думите му би следвало България да направи необходимите мерки, за да защити интересите си, а те са свързани с хората, които работят във Великобритания, студентите, инвестициите.

"Не очаквам да се върнат всички българи, особено тези с по-висока квалификация. Много може би ще потърсят работа в други европейски страни", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай