Омбудсманът иска и граждански контрол над СРС-тата

Подслушванията се правят „ей така, незнайно защо", коментира Константин Пенчев

Омбудсманът иска и граждански контрол над СРС-тата | StandartNews.com

София. Специализиран орган за контрол, и то с участието на граждани, трябва да следи за употребата на СРС, смята омбудсманът Константин Пенчев. Неговата институция също трябва да бъде включена в този орган. Трябва да се следи отчетността при подслушването, коментира Пенчев пред БНТ.

"Минимален брой от използваните СРС-та влизат в съда. Значи останалите се изпозват "ей така, незнайно защо", коментира Пенчев. Според него, ако са поискани 10 000 разрешения за СРС-та, а в съда са влезли само 100 - трябва да се попита защо се искат толкова безсмислени подслушвания.

„Проблем с подслушванията в България има. Дори от Страсбург бяхме предупредени, че нерегламентирано използваме специални разузнавателни средства", каза още националният омбудсман.

Трябва да се направят такива правила, за да не допускаме нарушения на закона. Ако има едни стриктни норми, през които трябва да минете за да получите разрешение за СРС-та, няма да има подобни скандали, категоричен е Пенчев.

Добре е, че прокуратурата реагира бързо по казуса със специалните разузнавателни средства и съм приятно изненадан, че тя не се смути от факта, че сме в предизборна кампания. Писна ми да се занимавам с подобни скандали - кой бил подслушван и кой не - трябва да има правила, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай