Окончателно: Гласуваме само с хартиена бюлетина

Окончателно: Гласуваме само с хартиена бюлетина | StandartNews.com

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши окончателно вчера вечерта, че няма да гласуваме с машини на парламентарния вот на 26 март.

Централната избирателна комисия отстрани фирма "Лирекс" като доставчик на устройства за машинно гласуване и прекрати обявената обществена поръчка. Това стана въз основа на доклада на техническата комисия, която установи, че предложените от фирмата технически условия не отговарят на посочените параметри. Затова ценовата оферта не е отваряна., предаде БНР.

От доклада на комисията става ясно, че фирмата може да достави устройствата не по-рано от 20 март, като те ще бъдат с фабрично качен софтуер. Тя обаче не поема ангажимент да достави устройствата в чужбина. Не поема ангажимент и за обучението на секционните комисии, а само на районните. В обявената поръчка срокът за доставка е 10-и март, а инсталирането на софтуера трябва да стане до 17 март.

Ето защо техническата комисия е препоръчала обществената поръчка за доставка на устройства за машинно гласуване да бъде прекратена, поясни членът на ЦИК Владимир Пенев.

"С така представения доклад, с протоколно решение на Централната избирателна комисия, след което да се вземе решение за отсраняване на участника, за прекратяване на обществената поръчка. По-ранна дата от 20 март не могат да гарантират. Многократно се опитахме да изясним възможно ли е да се изпълни поръчката съобразно условията, т.е. да бъдат доставени машините до 10-и, съответно - с инсталиран софтуер до 17-и. Беше категорично заявено от страна участника, че това не е възможно", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай