Одринският валия: Потъпкват демокрацията на границата

България трябва да реши този проблем, обяви Гюнай Йоздемир

Одринският валия: Потъпкват демокрацията на границата | StandartNews.com

Одринският валия Гюнай Йоздемир пристигна на ГКПП Капъкуле, за да проследи обстановката около блокадата край Капитан Андреево. Според него спирането на гласоподавателите в двойно гражданство е потъпкване на демокрацията. 

"Днес на Капъкуле и Хамзабейли имаше точно такъв акт. На 26 в България има избори. В Турция имаме хора с двойно гражданство, които искат да гласува. И затова тръгнаха с автобуси. Искат да гласуват заради миналото си. За съжаление някои хора в България искат да им отнемат тези права. Спряха 5 автобуса. Потърсихме Министерството на външните работи и посолството в София, за да решим проблема", заяви областният управител.

"От министерството проучват въпроса. Проблемът за сега е решен, но хората остават раздвоени какво да правят. Казано ни бе, че има една група от 100-150 души, които е възможно отново да предприемат действия. Да потъпчат демократични права. Това не го приемаме. България трябва да реши този проблем, ако иска да има демокрация и вот на гражданите. Проблемът е международен и трябва да се намеси и нашето външно", каза още той. 

Страх тресе турските избиратели с двойно гражданство, скочиха и медиите в Турция, които заляха страната с репортажи от границата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай