Одобриха актуализацията на бюджета на НЗОК

Одобриха актуализацията на бюджета на НЗОК | StandartNews.com

София. Народните представители одобриха на първо четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса с 225 млн. лв.. Това бе предложение на кабинета „Орешарски".

Проекта подкрепиха 184 народни представители от ГЕРБ, БСП и ДПС, никой не гласува против, а един от Коалиция за България се въздържа.

От НЗОК обясниха, че към 31 декември 2014 г. се очаква недостиг на средствата за болничната помощ в размер на 328 млн. лв. Според предложението на правителството за ремонт на бюджета на НЗОК ще стигнат 225 млн. лева. Те ще бъдат взети от общия дефицит.

200 млн. лева са за болничната помощ, а 25 млн. лева са за лекарства на онкоболни, каза финансовият министър Петър Чобанов преди две седмици, когато представи предложението на правителството.

„На всички е ясно, че актуализация на бюджет – и на двата, трябва да има. Той е важен за следващите три месеца. Разбирам деликатното положение на колегите от БСП и ДПС, защото ако се актуализира така, както трябва, просто ще е много тежко да го приемат. Ние ще кажем всяка една цифра и актуализация по перата в бюджета", каза от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Много тежко време ни предстои. Не ни е изгодно политически, но е добре за държавата, за хората, за болните, за лекарите. Аз ще убедя колегите от ГЕРБ да подкрепим това, което сте дали. Ако и това не искате, много е важно да запомним тези думи днес и да си носите отговорност. Ако ми го прехвърляте, тогава, ставай оттука и отивай в нашата стая", каза още Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че в дебата „всички участваме с ясното съзнание, че е необходима актуализация на бюджета на НЗОК". По думите й тя се налага, за да може лечебните заведения да продължат да функционират, за да имат пациентите средства за лекарствени продукти, а лекарите да получават възнаграждения в обем, който са заслужили.

Тунчер Кърджалиев обяви от името на ДПС, че парламентарната му група ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК – и заради апела на Бойко Борисов, и заради други аргументи. „Смятаме, че това е отговорно и държавническо поведение. Предлага се корекция от 225 млн. лв., а не 328 млн. лв. Показателите не са влошени драматично в сравнение с миналата година. Предлагат се мерки за контрол, които биха довели до по-добри резултати", заяви той.

„Докарахме се дотам, че говорим за повече средства, за да не спре здравеопазването. Забравихме качеството", започна изказването си Емил Райнов от Коалиция за България. „Нека да запретнем ръкавите и ако искаме всички вкупом да не бъдем виновни, да направим нещо добро за здравеопазването, което в никакъв случай няма да се случи само с тази актуализация", допълни той.

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер пък призова за широко съгласие между поне 3 партии в следващия парламент по пет точки: промяна на финансирането, демонополицация на Националната здравноосигурителна каса, национална каса със задължителен характер, единна информационна система и електронно здравеопазване, реформа на спешната помощ, промяна на лекарствената политика.

За финал Петър Кънев от КБ обясни, че през цялото това време всички обясняват как ще подкрепят нещо, което е ясно, че ще подкрепят.

След заседанието Бойко Борисов каза: Чел съм мотивите. Между първо и второ четене могат да се променят параметрите в актуализация на бюджета... Не може парламентарна група, депутат, да вкарва актуализация на бюджета. Може само това, което е вкарало правителството, а между първо и второ четене може да се променя. Затова ние казваме - да, подкрепяме тази актуализация, за да може на първо и второ четене да се отстранят някои неща, за които ще търся консенсус, ако БСП си подкрепи правителството.

Междувременно пред НС лидерът на ББЦ Николай Бареков беше организирал протест срещу коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай