ОБЗОР: Руският патриарх разцепи патриотите

ОБЗОР: Руският патриарх разцепи патриотите | StandartNews.com

Руският патриарх Кирил разцепи патриотите. Оценка за него, дадена от вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, предизвика истинска война в коалицията "Обединени патриоти"

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил e второразрядно съветско ченге и хитрец, известен като „цигарения митрополит на Русия", заяви Симеонов пред БНТ. В отговор на въпроса дали духовният водач на Русия има основание да си тръгне огорчен от България, както самият той заяви, Симеонов коментира: "Патриарх Кирил не е слязъл от небесата. Той не е пратеник на господ Бог или на Иисус Христос. От 1996 г. той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата, пак безакцизно. Той има частен самолет, вила в Швейцария, часовникът му е 30 000. И той има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент".
"Представете си нашият патриарх Неофит да отиде в Русия, да застане срещу Путин, да започне да му тропа по масата и да му каже: "Ало, ти откъде падна, не знаеш ли Кирил и Методий какви са", какво ще стане с него?", заяви още Симеонов.

"Атака" и ВМРО светкавично се разграничиха от думите на Валери Симеонов и настояха лидерът на НФСБ незабавно да се извини на руския патриарх.

Парламентарната група на Обединени патриоти излезе с обща декларация, подписана от Волен Сидеров. Документът определя използвания от Симеонов език като груб и недопустим, особено срещу главата на най-голямата православна църква в света. Документът бе гласуван с кворум, но само от депутатите на "Атака" и ВМРО. Парламентаристите на НФСБ напуснаха заседанието.

Заставаме зад думите на Валери Симеонов, съобщи зам.-председателят на ПГ на Обединени патриоти Валентин Касабов (НФСБ). „Ако продължат с тези декларации, нещата стават лоши. Не е добре", закани се Касабов. Той не отговори директно на въпроса може ли да се стигне до разпадане на групата на патриотите. Каза само: „Буря в чаша вода" и допълни, че в коалицията са три партии и всяка има право на мнение.

Трябва да има съобразяване в говоренето, не може да носим отговорност за мнението на други, коментира от своя страна Юли Ангелов (ВМРО). Той подчерта, че от Валери Симеонов и депутатите от НФСБ зависи дали ще има нови разделителни линии. Според него обаче единството на групата не е застрашено.

Десислав Чуколов ("Атака") обясни, че е нормално да има разногласия и посъветва медиите да „не търсят под вола теле". Никой от двете партии - партньори на Валери Симеонов обаче не направи прогноза какво ще се случи, ако вицето не се извини.

Симеонов си позволи да нарече главата на най-голямата православна църква в света "лъжец" и "измамник". Не мога да не реагирам, тъй като съм вярващ човек и богослов, коментира в интервю за агенция БЛИЦ Волен Сидеров. Той уточни, че изявлението на Симеонов не е било съгласувано с него и с Красимир Каракачанов.
"Да нападнеш патриарха на една православна църква за мен е равностойно на ислямистки и джихадиски акт. Категоричен съм, че Валери Симеонов трябва да се извини", каза още Сидеров. И предупреди партньора си: "Ако Симеонов не се извини, той ще потвърди себе си като враг на православието, т.е. на Бога. Обида към вярата и православната църква не мога да подмина. Тук ще бъда безкомпромисен".

"За какво да се извинявам. Кажете ми каква лъжа съм казал аз, та да се извиня за нея. Човек се извинява, когато е допуснал грешка или ако е отправил епитети и клевети. Аз не съм си измислил нищо. Цитирам официални данни - Доклад на федералната митническа служба на руската федерация към 15 октомври 1996 г., отговори в интервю за агенция ПИК Валери Симеонов. Според него приетата от ПГ на ОП декларация не е документ на групата, а само на "Атака" и ВМРО. Вицепремиерът съобщи, че никой не му се е обадил по въпроса, диалогът вървял през медиите. "Кажете ми, как е възможно да се коментира по въпроса за убитите във войната хора, чиито имена седят изписани по паметниците. Как може да се отрече, че те са участвали във войната? Възмутен съм", заключи Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай