ОБЗОР: Губим €190 млн. от Брюксел

ОБЗОР: Губим  €190 млн. от Брюксел | StandartNews.com

Най-големи са рисковете за селската програма, екопроектите и градското развитие

Близо 190 млн. евро вероятно ще загуби страната ни от Брюксел през тази година заради забавени проекти и проблеми с възлагане на обществените поръчки и контрола на изпълнение. Това обясни вицепремиерът Илияна Цанова.

Тази сума е минималната под риск при условие, че бъдат изпълнени всички спешни мерки и максимално бързо се обработят документите. Най-големи са проблемите в Програмата за развитие на селските райони. Там страната ни със сигурност ще загуби милиони евро, като се очаква да не успеем да усвоим близо 80 млн. евро, обясни земеделският министър Васил Грудев. Още толкова се очаква да загубим по ОП "Околна среда".

Плащанията по нея са замразени от ЕК, изпълнителите не са получавали пари от 6 месеца и са натрупани забавени документи на стойност близо 300 милиона. Близо 18,5 млн. лв. се очаква да не усвои страната ни по другата частично замразена оперативна програма "Регионално развитие". Под риск са и 7 млн. евро по "Административен капацитет" и 2,7 млн. евро по техническа помощ.

Общо 1,33 млрд. евро е трябвало да усвои страната ни през тази година, но към момента сме успели да сертифицираме едва 33% от заложената сума по оперативните програми и 13% по Програмата за развитие на селските райони, отчете още Цанова. В същото време сега трябва да бъдат взети и редица спешни мерки, за да не претърпи страната ни и допълнителни загуби догодина, когато трябва да бъдат направени и одобрени разходи за 2,24 млрд. евро.

Спасяват 1,6 млрд. през октомври

През октомври най-късно трябва да бъде избран Сертифициращ орган по Програмата за развитие на селските райони. От 16 октомври 2013 г. няма действащ такъв и затова страната ни е блокирала 1,65 млрд. евро, които не можем да поискаме от Брюксел да ни разплати. До момента има 3 провалени търга за избор на такъв, обясни земеделският министър Васил Грудев. Като друг основен проблем той посочи неподписаните 2000 договора по проекти за общините, които е трябвало да бъдат сключени до средата на тази година. Сега контрактите ще бъдат обработени максимално бързо, а Грудев ще води преговори с еврокомисаря по земеделие Дачиан Чоуш срокът им за изпълнение да бъде удължен. Очаква се вместо в средата на 2015 г. да успеем да договорим приключването им през октомври 2015 г., уточни Грудев. Министърът обяви, че е заварил и необработени заявки и необработени документи за стотици милиона левове. Близо 5,4 млн. евро се очаква да загубим и от неизпълнени проекти по Програмата за аквакултури и рибарство. По нея са договорени 100% от средствата, но през последната година не е разплатен нито лев.

Спасяват пари с доставка на пожарни

38,8 млн. евро ще се опита да спаси Министерството на регионалното развитие с проект за доставка на пожарни. Проектът се очаква да бъде одобрен през октомври от Европейската комисия, обясни зам. строителният министър Йорданка Чобанова. Въпреки замразените от Брюксел към момента 52 млн. евро по две оси на ОП "Регионално развитие" се очаква по програмата да бъдат неусвоени само 18,4 млн. евро, ако бенефициентите подават от септември до ноември регулярно искания за плащане.

На опашката в Европа сме

Страната ни заема 24-о място по усвояване на средствата за програмния период 2007-2013 г. от общо 28 държави. Данните на Брюксел са до юли тази година. Според тях средно в Европа до този период държавите са усвоявали 64% от предвидените за периода евросредства. В същото време България е успяла да изпълни и да сертифицира проекти за едва половината от предвидената сума. Това обясни вицепремиерът и министър на еврофондовете Илияна Цанова.

Риск заради ДДС кредита по водните

проекти има в ОП "Околна среда". Според правилата на Брюксел данъчният кредит по тези договори е недопустим разход, докато страната ни възстановява тези средства на изпълнителите. Този въпрос не е решен по никакъв начин, въпреки че е поставен от ЕК още преди година, обяви вицепремиерът Илияна Цанова.

Мерки на парче се взимат

в областта на въвеждане на електронно правителство и управление и резултатът от това е видим. Служебното правителство в момента подготвя ясен план за въвеждането на е-правителството с ясно разписани мерки и финансови стъпки, които да бъдат предприети, обясни вицепремиерът Илияна Цанова.

Механизъм за лична отговорност

на управляващите за европарите ще бъде подготвен, за да се наказват злоупотребилите с евросредства. Конкретните параметри обаче все още не са ясни. В момента бенефициентите могат да се оплачат в случай, че чиновниците забавят проект и заради това общините или фирмите загубят еврофинансиране. Той обаче е почти неработещ, защото при съгласувателните процедури и многото нужни подписи под документа трудно се намира виновникът за забавянето. Най-голямата грешка на държавата при усвояване на евросредствата е липсата на професионална администрация, обясни земеделският министър Васил Грудев. През следващия програмен период на европомощта ще се засили ролята на предварителния контрол и търговете няма да бъдат финансирани при съмнения за нерегламентирано проведени обществени поръчки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай