ОБЗОР: Чакаме одобрение от EС за новите екопари

ОБЗОР: Чакаме одобрение от EС за новите екопари | StandartNews.com

Разделят ДКЕВР на воден и енергиен регулатор до 6 месеца

Окончателният вариант на новата ОП "Околна среда" беше разгледан и приет днес на Съвета по управление на евросредствата. До края на седмицата документът ще бъде изпратен в Брюксел за одобрение. Това обяви екоминистърът Ивелина Василева на конференция за предизвикателствата при усвояване на парите за водните проекти, организирана от Българската асоциация по водите и Камарата на строителите.

Страната ни се надява програмата да бъде одобрена през януари, но дори и това да не се случи, са предвидени безусловни проекти, които трябва да бъдат изпълнени и ще бъдат финансирани авансово с пари от бюджета. До 2016 г. страната ни трябва да изпълни реформата във водния сектор, за да не загуби 1,1 млрд. евро, предвидени от Брюксел за този сектор, обясни регионалният министър Лиляна Павлова. За целта съветникът в политическия кабинет на МРРБ Радослав Русев ще оглави Съвет за координиране на дейностите на всички ведомства, отговорни за реформата. Предстои да заработят реално водните асоциации, да се направят регионални проучвания и да се изпълнят проекти за решаване на проблемите, каза Павлова. Общо 11,7 млрд. евро инвестиции във ВиК системата са нужни, за да се достигне нужното качество на услугата и инфраструктурата. В момента между 28% и 82% са загубите на вода в различните региони, допълни Павлова. Като част от водната реформа ДКЕВР ще бъде разделен на два оператора - енергиен и воден, каза регионалният министър. Това е една от препоръките на Световната банка. Процедурата ще отнеме около 6 месеца, предвид всички законови, функционални и структурни промени, които са нужни, уточни Павлова.

Брюксел одобри 83 млн. лв. за София Тех Парк

Брюксел пуска парите за изграждането на научно-технологичния парк в София. Става дума за 83 млн. лв. безвъзмездна помощ, които би трябвало да бъдат получени след приключване на проекта. Сега държавата ще може да ползва аванс, с който да започне възстановяване на извършените разходи. Решението на Брюксел дойде седмица след като министърът на икономиката Божидар Лукарски потвърди официално ангажиментите на държавата за изграждането на "София Тех Парк". Националното съфинансиране е 14 млн. лв. В момента се изпълняват 4 обекта от бъдещия техно-парк - комплекс за 11 приложно-изследователски лаборатории, бизнес инкубатор за стартиращи фирми, посетителски център и площадкова инфраструктура - паркинги и зелени пространства.

Размразяват през януари средствата за градовете

През януари се очаква да бъдат размразени двете спрени от Брюксел оси в ОП "Регионално развитие" - за градовете и туризъм. Това обяви строителният министър Лиляна Павлова. Един от най-рисковите проекти по програмата е изграждането на Северната скоростна тангента на София. Проектът се бави заради над 500 жалби за цената, на която са отчуждени терени по трасето. Съдебните дела са насрочени до средата на юли и ако не успеем да постигнем извънсъдебно споразумение със собствениците, ще загубим безвъзвратно парите от Брюксел за този проект, обясни Павлова. Очакваме при успех това да струва на държавата допълнително 25 млн. лв. за отчуждаване, заяви министърът. Тя подчерта, че ако не се постигне споразумение със собствениците на терени, за да не загубим парите от ЕС за Северната скоростна тангента, има подготвени проекти, към които да се пренасочат средствата. Държавата търси варианти за финансиране на важни проекти, за които Брюксел няма да отпусне средства като магистрала "Хемус" и пътищата София - Видин, София - Калотина и Русе - Велико Търново. Между 140 млн. и 205 млн. евро по ОПОС също са рискови, каза екоминистърът Ивелина Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай