Оборудват граничните полицаи с камери

Оборудват граничните полицаи с камери | StandartNews.com

МВР обяви обществена поръчка за доставка на възглавници, дюшеци, одеяла и спални комплекти за Центровете за временно настаняване в София и Любимец. Стойността на поръчката е малко над четвърт милион лева с ДДС. Средствата са осигурени от фонд "Убежище, миграция и интеграция" на Европейския съюз. Ще бъдат закупени 3900 възглавници, 2280 дюшеци, 3000 одеяла и 2790 спални комплекта.

Отново с европейски средства за подкрепа на усилията на България за справяне с миграционния натиск на външните граници на ЕС ще бъдат закупени и камери, които граничните полицаи ще поставят на униформите си по време на патрул. Става въпрос за 300 камери, като стойността на една от тях е 1500 лв., с ДДС. Устройствата трябва да разполагат с вградена памет за съхранение на данни – не по-малко от 32 гигабайта и да осигурява продължителност на записа – не по-малко от 12 часа. Камерите трябва да имат вграден микрофон и GPS.

Вградените в униформата камери ще подобрят контрола върху граничните полицаи, тъй като много от преминалите през България мигранти твърдят, че са били изнудвани и обирани при залавянето им от властите в пограничните райони.

До септември България трябва да усвои 160 млн. евро, договорени преди година като помощ за справяне с миграционния натиск. Към началото на месец май - размерът на усвоените средства е едва 1,37%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай