Няма да записваме колите в общината

Няма да записваме колите в общината  | StandartNews.com

София. Колите няма да се регистрират в общината. При покупка на автомобил, след като той бъде регистриран в КАТ, собственикът няма да има нужда да ходи в общината и отново да подава декларация. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред TV+. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2015 г. и са записани в пакета законодателни промени, по отношение на местните данъци, който вече е в парламента, каза още министър Горанов. Целта е да се облекчат гражданите и да се пресече укриването на данъци. Сега често, след като човек си купи кола, не я регистрира в общината, за да скрие дължимия за нея данък. От 2015 г. данъчните декларации ще може да се подават безплатно по интернет с персонален идентификационен код, който се взима от НАП.

Министър Горанов представи и една екзотична идея, която се анализира в момента, чиято цел е да привлече чуждестранните инвеститори. Много големи чуждестранни инвеститори са готови да дойдат, ако успеем по някакъв начин да им гарантираме, че те ще правят бизнес в България, но подсъдността ще бъде примерно по английското или по германското право, каза Горанов. Идеята е, когато чужди инвеститори имат търговски спорове или сключват договори, подсъдността да бъде не българският съд, а английският съд или германският съд. Това е една много екзотична идея, която не знам дали би могла да бъде реализирана, каза Горанов. Това е отказ от суверенитет, който по конституция е забранен, но не е невъзможно да се мисли за някакво междудържавно споразумение, продължи той.

По отношение на бюджета за 2015 г. Горанов коментира, че предвидените в него мерки ще доведат до увеличаване на данъчните приходи с 300-400 млн. лв. Идеята за сливане на НАП и Агенция "Митници" в момента е на заден план. "В началото на 2015 г., когато ще имаме повече време да помислим стратегически, ще продължим анализа", каза министърът. Но според него в момента липсата на координация между двете агенции дава възможност да се източва бюджетът. Затова се работи по усъвършенстване на информационните системи на двете агенции и подобряване на координацията при проследяване на вноса и движението на акцизни стоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай