НСО излезе с позиция за инцидента около премиера

НСО излезе с позиция за инцидента около премиера  | StandartNews.com

По-рано през деня от НСО допуснаха неизвестен мъж да застане до гърба на министър-председателя Бойко Борисов. Това се случи по време на икономически форум. Неизвестният не беше агресивен и избра да развие пред премиера вижданията си за демокрацията у нас. Това обаче доведе до извеждането му от залата от охранители на НСО.

От НСО по-късно излязоха с позиция по случая (публикуваме без редакторска намеса):

Становище на НСО по повод запитване на представителите на медиите за изведен гражданин от зала „София", хотел „Маринела":

На 19 май 2015 г. от 11.00 часа, в зала София на хотел „Маринела" Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България и ежедневниците „24 часа" и „Труд" са организирали бизнес форум „Оперативна програма – Иновации и конкурентноспособност" . Събитието е част от кампанията „Деветте пътя към еврофондовете", представляваща поредица от национални срещи Правителство-Бизнес. За участие са поканени представители на правителство - министър-председателя, зам.-министър председателя по европейските фондове, министъра на икономиката, представители на бизнеса и медиите.

Поради очакваното присъствие на бизнес-форума на охранявани от НСО лица, службата, със съдействие на домакините, е организирала пропускателен режим. Организаторите не са били предвидили баджове или други опознавателни знаци за поканените гости. Всички лица, влизащи в зала „София", са проверени за наличие на огнестрелни или хладни оръжия, взривоопасни, радиоактивни, леснозапалими материали и други общоопасни средства. Проверката е извършена с помощта на метал-детекторни рамки и рентгенов апарат.

Министър-председателят, като охранявано лице съгласно чл. 3 на Правилника за устройството и дейността на Националната служба за охрана, при влизане в хотел „Маринела" и при придвижването му до и вътре в зала „София" е бил придружаван от екип за лична охрана, който е наблюдавал поведението и реакциите на присъстващите, за да идентифицира и пресече възможни опити за посегателство.

Според професионалните стандарти и критерии, възникналата ситуация с участие на гражданин, допуснат след проверка в залата, не е налагала прилагане на специални способи и техники за незабавното му задържане и извеждане. Служителите от личната охрана на министър-председателя са осъществявали постоянен визуален контрол върху поведението на този гражданин и на всички лица от близкото обкръжение.

Системата от мерките за охрана ще бъде още веднъж анализирана и оценена, за пропорционалност и адекватност на установените рискове и заплахи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай