НС прие бюджета за 2015 г. на среднощно заседание (ОБЗОР)

НС прие бюджета за 2015 г. на среднощно заседание (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Бюджетът на страната за 2015 г., този на НЗОК, както и на държавното обществено осигуряване, вече са приети. Това стана по време на среднощно заседание на народните представители. Вчера те първо обявиха, че ще работят до 20 часа, след което удължиха работното си време до 23, но и този срок не им стигна, за да гласуват бюджетите. По едно време бе взето решение за извънредно заседание днес, но малко преди 00 часа стана ясно, че депутатите ще продължат своята работа, докато не гласуват всичко.

По този начин народните представители са в коледна ваканция от днес, която ще продължи до 14 януари 2015 г. Именно на тази дата ще бъде първото им редовно заседание.

"Нямам претенции това да е добър бюджет, но е възможният бюджет. И да стане по-добър, зависи от всички" каза преди одобряването на бюджета в пленарна зала министърът на финансите Владислав Горанов. Той благодари на всички депутати за среднощната работа.

„Днес се съсредотичихме върху дебата върху цифрите и съществува риск да загубим смисъла. Смисълът на създаване на правителство беше да върнем държавата към нормалността", каза още той.

Бюджетът ще е в размер на 3,075 млрд. лв. От тях 80 млн. лева ще бъдат заделени за дълговете на НЗОК от 2013 година. Бюджетът за държавното обществено осигуряване бе приет след спор в парламента, заради предложение на ГЕРБ, прието и отменено за минути. Накрая максималният осигурителен доход бе увеличен на 2600 лева. Минималният осигурителен доход на земеделските производители и тютюнопроизводители бе увеличен от 240 на 300 лева.

Депутатите решиха и ние да избираме къде да се осигуряваме – единствено в системата на НОИ или в НОИ и в частни пенсионни дружества. Родените след 31 декември 1959 година ще могат да избират дали да превеждат осигурителните си вноски за пенсия изцяло в НОИ, или допълнителното им осигуряване да е към частните универсални пенсионни фондове.

Основните приоритети, които са заложени в бюджет за 2015 г. са свързани с възстановяване на финансовата стабилност в нормални и общоприети европейски граници за дефицит в рамките на максимално допустимия размер от 3 на сто от БВП.
Бюджетното салдо за тригодишния период е предложено да бъде съответно 3 на сто дефицит за 2015 г., 2,5 на сто дефицит за 2016 г. и 2 на сто за 2017 г. Предлага се стъпка от 0,5 на сто консолидация за всяка година. Относно пенсионната реформа е планувано стажът да нарасте с четири месеца, но възрастта за пенсиониране остава същата и няма да нараства, съобщава "Фокус".

Приходите за новата година са планирани в размер на 36,8 на сто от брутния вътрешен продукт. От друга страна разходите на консолидирано ниво по фискалната програма са под 40 на сто от БВП. Оценката е, че те ще достигнат 39,8 % от брутния вътрешен продукт на страната.

Депутатите взеха решение и за поемането на нов държавен дълг в размер на 8,1 млрд. лв. Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. да възлезе на 22.5 млрд. лв. Съответно към края на 2015 г. се очаква нивото му да нарасне до 24.5 млрд. лв.

Минималната работна заплата ще бъде увеличена през следващата 2015 г. на два пъти, като от 1 януари тя да нарасне от 340 на 360 лв., а от 1 юли - от 360 на 380 лв.

„Перспективата е важна, защото времената са трудни. Има перспектива и държавните функции ще се изпълняват и през 2015 година. Може би не всички са удовлетворени, но в тази пленарна зала, за да дадем, трябва да вземем. Нямам претенции, че това е добър бюджет. Това е възможният бюджет и да стане по-добър зависи от нас", каза още финансовият министър късно снощи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай