НС одобри на първо четене Закона за еврофондовете

НС одобри на първо четене Закона за еврофондовете | StandartNews.com

Народното събрание одобри на първо четене внесения от Министерски съвет законопроект за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Той е насочен към постигането на устойчивост на регулаторната среда и максимално кодифициране и унифициране на правилата, по които се управляват и разходват средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и към въвеждането на мерки за намаляване на административната тежест за бенефициентите и на ясен и ефективен съдебен контрол за защита на конституционно гарантираните права на гражданите и организациите, пише "Фокус".

Предлаганият законопроект цели да гарантира по-прозрачна, по-разбираема и по-ефективна система на публичните средства от Европейския съюз като част от финансовата система на страната; постигане на по-добър административен капацитет и засилена координация на ниво управление и на всички нива на контрол; чрез кодификация на нормативната уредба - унифицирани и опростени процедури на основа на ясно разписани срокове, формуляри и други правила с ефект намаляване на административната тежест; ефективна съдебна защита за бенефициентите. Законопроектът има характер на процесуален закон, разписващ основно административни производства. Той е структуриран в пет глави, Административно-наказателни разпоредби, Допълнителни разпоредби и Преходни и заключителни разпоредби.

Според вносителите чрез приемането на закона ще бъде преодоляна настоящата фрагментарност на нормативната уредба и ще се осигури необходимата степен на устойчивост и предвидимост. По този начин ще се създадат предпоставки за успешното изпълнение на програмите, съфинансирани от ЕСИФ през следващите програмни периоди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай