Новият президент Румен Радев приема караула (НА ЖИВО)

ЧЕТЕТЕ ПОДРОБНОСТИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА НА ПЛОЩАД "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ" ТУК

Новият президент Румен Радев приема караула (НА ЖИВО) | StandartNews.com

Започна официалната церемония на площад "Св. Александър Невски" по приемането на почетния караул от новия президент Румен Радев. С тази церемония днес той и вицепрезидентът Илияна Йотова официално ще встъпят в длъжност на "Дондуков" 2. 

На пл. "Св. Александър Невски" вече се събират граждани. Започнаха да пристигат и официални лица, поканени на церемонията. На предаването на почетния караул се очакват над 400 гости.

На площада вече е лидерът на БСП Корнелия Нинова, която в момента разговаря с евродепутата Петър Курумбашев, който замени в ЕП вицепрезидента Илияна Йотова. 

Своите места на площада вече заеха и няколко министри от кабенета "Борисов 2" - Томислав Дончев, Ивелина Валисева, Владислав Горанов и Десислава Танева. Точно до тях е и Симеон Сакскобургготски.  С министрите се поздрави и главният прокурор Сотир Цацаров, който вече е заел мястото си.

На площада пристигна и омбудсманът Мая Манолова. Церемонията вече очакват и по-голямата част от посланиците у нас. 

На пл. "Св. Александър Невски" местата си са заели и десетки депутати от вскички пармаментарни групи. 

На площада вече се намират и част от представителите на новия екип на Румен Радев. Сред тях са бившият депутат от БСП Деница Златева, която по всяка вероятност ще отговаря за въпросите, свързани с европейските средства на "Дондуков" 2. На церемонията са още журналистката Елена Йончева, която също е част от екипа му. На площада е и Иво Христов, който по всяка вероятност ще е началник на кабинета на новия президент. 

Минути преди 11 часа на площада пристигна и премиерът в оставка Бойко Борисов. 

На мястото си вече са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, придружен от голяма част от депутатите на ДПС. 

На площада са Волен Сидеров, Явор Нотев и Кирил Цочев. С тях вече се поздравява и новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова. Тя зае мястото си на червения килим от ляво на сцената. 

5 минути преди 11 часа на площада пристигна и първата дама Десислава Радева, която първо поздрави и целуна десницата на Патриарх Неофит. Радева отново е заложила на елегантни очила  и дълго палто в тъмно син цвят. Тя се поздрави и с вицепрезидента Маргарита Попова и разговаря с новия вицепрезидент Илияна Йотова. 

Десницата на Патриарх Неофит целуна и премиерът Борисов, който е придружен от кмета на София Йорданка Фандъкова. 

В 10.58 ч на площад "Св. Александър Невски" пристигна президентът Росен Плевнелиев. Той прие почетния караул и поздрави дошлите на площада хора. 

На площада има стотици зрители и над 400 гости, които са представители на различни институции у нас и в чужбина.

Точно в 11.05 ч на пл. "Св. Александър Невски" пристигна и новия държавен глава ген. Румен Радев. Той за първи път прие официално почетните роти на Блгарската армия и на командира на националната гвардейска част. Радев бе посрещнат с викове: "Браво!". 

"Здравейте, гвардейци, отлично отговаряте", каза за първи път като президент и върховен главнокомандващ Румен Радев на почетния караул. 

Двамата президенти застанаха един до друг за официалната церемония. 

"Скъпи сънародници, един успешен мандат приключи, изпълних обещанията си, грешки допуснах, но като президент не сбърках в големите неща. Тръгвам си с високо вдигнаха глава", каза президентът Росен Плевнелиев. 

"Работих за мир, мирът и демокрацията се отстояват всеки ден от всеки. Те се постигат с разбирателство. Затова и бяхме силен съюзник в НАТО, добри съседи и лоялни партньори", каза Плевнелиев и допълни: "Г-н Радев, тежък бе моят мандат, тежък ще е и вашият, превърнете президенстката институция в център на баланса", обърна се Плевнелиев към новия държавен глава. 

"България не трябва да бъде отклонявана от Европейското семейство, защото нашата Република е чиста и свята", каза още Плевнелиев и пожела на Румен Радев: "Успешен мандат и на добър час". 

"За мен е огромна чест и отговорност да приема поста на държавен глава пред всички вас, пред представителните части на Българската армия. Тази, която 13 века отстоява нашата свобода. Затова и днешната цеемония е израз на надежда за промяна и приемственост, без която няма как да се гради държавност", каза Румен Радев. 

"Нека заедно градим едно по-справедливо общество на толерантността, справедливостта и общността, дължим до себе си и на нашите деца. По пътя ще бъда редом с вас, ще бъде президент на всички българи, независимо от партийната принадлежност, общността и религията, ще работя с парламента, правителството и гражданските организации в името на най-добрите решения за българските граждани и добрата ни европейска интеграция. Ще бъда президент, който безкомпромисно ще отстоявам права и избора на българските граждани, аз вярвам в дорото бъдеще на България", каза президентът Румен Радев. 

Започна изпълнението на тържествените топовни салюти в чест на новия президент Румен Радев.

Двамата президенти заедно поднасят венец пред паметника на Незнайния войн. 

Новият президент Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и първата дама Дислава Радева ще получат благословия на специална тържествена литургия в храм-паметника "Свети Александър Невски". След това тримата ще бъдат посрещнати от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова на парадния вход на "Дондуков" 2. 

В 11.53 ч започна тържествената литургия в храм-паметника "Свети Александър Невсски", която Патриарх Неофит служи за здраве и благоденствие на новия президент Румен Радев. 

"Отправяме гореща молитва към Бога да му даде сили и успех на Румен Радев по време на служението му в найвисокота длъжност в нашата държава. Колкото е по-голяма властта, толкова и Бог изисква по-голяма отговорнст. Комуто е дадена много власт и много ще се изисква. Уважаеми г-н президент, Вие ще се нуждаете от подкрепата на Бога, ще трябва да слушате стремежите и надежте на българските граждани, затова донесе благоденствие и мир, ще ви трябва мъдрост, всеки трябва да внимава как зида", обърна се Патриарх Неофит към новия президент Румен Радев. "Пожелаваме ви Бог да ви дари със здраве, да ви направлява в предстоящото ви служение в полза на обществото", каза още Патриарх Неофит. 

След това Патриарх Неофит дари Румен Радев с икона, която да го закриля и му пожела: "На добър час и Бог да е с вас".

След минути Румен Радев, Илияна Йотова и Десислава Радева ще бъдат посрещнати официално на парадния вход на "Дондуков" 2 от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай