Новият парламент трябва да бъде свикан до месец

Новият парламент трябва да бъде свикан до месец | StandartNews.com

София. Един месец след парламентарните избори е максималният срок за свикване на първо заседание на Народното събрание от президента според Конституцията. Досегашните парламенти са провеждали първото си заседание около втората седмица след изборите.

В Конституцията няма указан срок за провеждане на консултациите на президента с парламентарните групи за съставяне на правителство. След консултациите държавният глава възлага на кандидат от най-голямата парламентарна група да състави правителство. Той трябва да предложи състав на Министерски съвет в срок от 7 дни. Ако не успее или откаже, президентът връчва мандата на кандидат за министър-председател от втората по брой представители парламентарна група. Ако и и той не предложи състав на правителство за 7 дни, президентът възлага на някоя от другите парламентарни групи да посочи кандидат за премиер, който да състави правителство. 

Когато кандидатът, на когото е връчен проучвателният мандат, предложи състав на Министерски съвет, президентът предлага на Народното събрание да го избере за министър-председател.

Служебното правителство, което управлява в момента, ще подаде оставка пред новосформираното Народно събрание и ще продължи да управлява страната до съставянето на новия Министерски съвет. Това важи и в случай, че Народното събрание не успее да сформира правителство и бъде разпуснато. Тогава президентът следва да насрочи нови избори в срок от два месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай