Новият екип на Радев положи клетва

Новият екип на Радев положи клетва | StandartNews.com

Новият екип на БНБ положи клетва, след като депутатите приеха предложенията на Димитр Радев. Подуправители в трите направления са - "Банков надзор", "Емисионно" и "Банково".  Шеф на управление „Банков надзор" става досегашния управител на управление „Банково" Димитър Костов. За него гласуваха 122 депутати, 65 бяха против, а четирима се въздържаха. Парламентарните групи на ГЕРБ, освен един депутат, ДПС, БДЦ и АБВ подкрепиха номинацията на Костов. Той беше освободен от досега заемания от него пост в направление „Банково", за да встъпи в длъжност.

В същото време с решението на депутатите банковото управление се поема от досегашния главен юрист в БНБ Нина Стоянова.

Това стана с подкрепата на 126 народни представители, 61 бяха против, а 6 се въздържаха. Тя също беше подкрепена от част от депутатите от ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ, пише "Фокус".

Сегашният ръководител на управление „Емисионно" Калин Христов запази поста си. В подкрепа на номинацията му гласуваха 125 депутати, 58 бяха против, 9 се въздържаха. Гласовете в подкрепа на Христов дойдоха от депутати от ПГ на ГЕРБ, ДПС, БДЦ, АБВ.

При дебатите в пленарна зала някои от парламентарните групи се обявиха против номинациите, тъй като кандидатите са заемали сходни позиции при бившия гуверньор на БНБ Иван Искров.

Според Радев, изборът на такова ръководство ще даде така необходимия сигнал за приемственост по поддържането на финансовата стабилност в страната. Той допълни, че избирането на Димитър Костов има ключово значение. „Възстановяването на репутацията и доверието в БНБ не е възможно без подходяща кандидатура", допълни още Радев, цитиран от бТВ.

Въпреки че екипът на Димитър Радев вече е ясен, напрежението в пленарната зала не стихна. По време на клетвата на новия екип на БНБ, залата демонстративно напуснаха Реформаторския блок, БСП и Патриотичния фронт, несъгласни с новия управителен съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай