Нови стимули за наемане на безработни над 50 г. (ОБЗОР)

Нови стимули за наемане на безработни над 50 г. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Само 29 българи са се възползвали до момента от програмата за заетост на безработни в предпенсионна възраст. Схемата, която действа от години, е слабо ефективна и на практика не работи. Това призна в Разград вицепремиерът Ивайло Калфин по време на среща със служители на Агенция по заетостта, Инспекцията по труда и Агенцията за социално подпомагане в областта. Той обяви, че министерството разработва нова програма за безработните в предпенсионна възраст, която да предоставя устойчива заетост и да провокира интереса на хората и бизнеса. Според статистиката близо 126 000 са безработните на възраст над 50 г. Досега програмата, която се субсидира на 100% от държавата, бе насочена изцяло към публичния сектор. По нея безработни, на които не достигат 2 г. стаж или възраст за пенсия, получават помощ да намерят работа, като се покриват разходите на работодателя за техните заплати и осигуровки.

"Явно възможностите за създаването на работни места в бюджетните звена са доста малки, щом обхватът е толкова незначителен", коментира Калфин. Затова социалното министерство ще предложи нов модел за заетост на безработни над 50-годишна възраст. Идеята е на частния сектор да се осигурят повече облекчения и стимули, обясни вицепремиерът. Той ще се допита и до бюрата по труда по места, за да бъдат отчетени спецификите на отделните региони при изработването на стимулите към работодателите. "Очакваме да обхванем хора от цялата страна, а не само от големите градове", посочи Калфин.

С нова програма социалното министерство ще насърчава специално земеделските производители да наемат безработни. Тя ще е предназначена за райони, в които няма икономика и хората бягат в градовете заради липсата на работа. "Тази мярка ще започне да действа още догодина, защото обезлюдяването на много места върви с високи темпове", заяви Калфин. На срещата в Разград той научи, че децата в община Самуил са намалели с 10% само за една година. Миналата година социалното министерство е начислявало детски надбавки за 1100 непълнолетни, а тази година броят им е 1000.

Повече асистенти за инвалиди наесен

Допълнителни бройки за лични асистенти на хора с увреждания и повече публичност при обявяването на одобрените заявки, обеща от Разград социалният министър Ивайло Калфин. Той уточни, че програмите за помощници на възрастни и болни хора работят добре, но финансовият ресурс не е достатъчен. Затова се удовлетворяват едва една трета от исканията за грижа. "Намерили сме възможности за допълнително разпределение на бройки, но трябва и повече публичност при обявяването на одобрените заявки, така че хората да са убедени, че най-нуждаещите се са получили подкрепа", заяви Калфин. За тази година държавата е осигурила финансиране на асистенти за 14 000 хора с увреждания. Още толкова се предвижда да получат помощ през тази и следващата година с пари от ОП "Развитие на човешките ресурси". В момента социалното министерство работи по нов Закон за хората с увреждания и проектът трябва да е готов в началото на 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай