Новаков предлага младежка програма за Е 1 млн.

Новаков предлага младежка програма за Е 1 млн. | StandartNews.com

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков внесе за разглеждане в Европейската комисия предложение за нова младежка програма с бюджет от почти 1 милион евро. Тя ще се казва ALECO и има за цел да предоставя стипендии и финансова подкрепа на млади предприемачи да трупат опит в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея.

Средствата, които Новаков е заложил в проекта са 990 000 евро и с тях трябва да бъдат подкрепени до 200 кандидати от цяла Европа. За да се възползват, те трябва да имат осъществим бизнес план, да са стартирали своя компания наскоро или да са участвали в програма „Еразъм за млади предприемачи". Според зададените критерии, програмата ще финансира до 70% от предварително определените разходи по време на престоя, както и до 1000 евро за транспортните разходи на предприемача до избраната от него страна.

Предстои предложението да се разгледа и оцени от Европейската комисия и ако бъде одобрено, ALECO ще първата програма в сферата, резултат на изцяло българско предложение. Чрез нея, всеки гражданин на ЕС, които има идея за бизнес ще може да намери подходяща компания извън Европа, в която да остане до 6 месеца. По време на този период ще има възможност да трупа опит директно от мениджърите във фирмата, след което да се върне и да го приложи в своята страна.

Името на програмата е вдъхновено от българския писател и пътешественик Алеко Константинов и е абревиатура от Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности).

Предложението е подкрепено от редица европейски организации, сред които Джуниър Ачийвмънт, Европейския младежки форум, Юрочамбърс и Европейските демократи студенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай