Нов закон за социалните услуги - до края на годината

Нов закон за социалните услуги - до края на годината | StandartNews.com

До края на годината ще има изцяло нов закон за социалните услуги, който ще гарантира тяхната интергираност, за да може дейностите, свързани с подобряване на социалното включване, здравеопазване и образование, да се случват по едно и също време и на едно и също място. Това съобщи в Ямбол министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от Дарик.

Министърът беше на посещение в Комплексния център за социални услуги за деца и възрастни в града, за да подпише договор с кмета на общината Георги Славов за предоставяне на 600 000 лв. по проект за Център за ранно детско развитие, изграден през миналия програмен период. Община Ямбол е една от 68-те общини, които получават общо 30 млн. лв. за продължаване на дейностите в тези центрове и през новия програмен период.

Зорница Русинова заяви още, че до 15 август всички обществени институции имат право да кандидатстват по проект "Красива България", за да направят достъпна средата за хората с увреждания.

Министърът каза, че до края на годината да бъдат решени проблемите на родителите на деца с увреждания, но не бива заплатата за личен асистент да замества социалната услуга. На този етап се подготвят промени в Кодекса на труда, които ще решат част от проблемите с начина на наемане и начина на плащане на осигуровките на майките на децата, а през септември ще започне кандидатстването за дневни или седмични центрове за деца с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай