Нов скандал с частна визита на депутати в Тайван

Нов скандал с частна визита на депутати в Тайван | StandartNews.com

София. Частна визита в чубжина тези дни са предприели и други народни представители освен Страхил Ангелов. Това стана ясно от обясненията на депутатите в Народното събрание, за които стана известно, че по време на парламентарната ваканция са посетили Тайван.

Те допълниха, че пътуването е било частно, а председателят на парламента Михаил Миков ги е предупредил да не ходят.

Оказва се, че освен Ангелов пътуване  е предприел Румен Йончев (КБ), Венцислав Лаков ("Атака"), Петя Раева (ДПС) и Владимир Тошев (ГЕРБ). България обаче разглежда Тайван като част от Китай и не поддържа дипломатически отношения.

Целта на визитата също е развитие на бизнес отношенията. По същото време на посещение в Китай бе президентът Росен Плевнелиев.

„По никакъв начин не сме изразили позиция на българската държава. Европейският съюз има споразумение с Тайван за безвизов режим и по силата на това споразумение пътувахме без визи. Личният ми телефон е тайвански, компютърът и таблетът ми са тайвански, така че Тайван присъства в България като производител", коментира депутатът от Атака Венцислав Лаков.

„Аз получих поканата от Тайван и поканих колеги, които мисля, че имат интереси към външната политика и към тази тема. Г-н Миков е против, но той не е директор на прогимназия, който спира, пуска, разрешава и забранява неофициалните контакти на народните представители. Той е изразил своето мнение като председател на НС. Тогава, когато Народното събрание не поема тези разходи - не мисля, че е уместно да ги поема, както ви казах това е една изградена практика от много години не само с България, а с почти всички държави в света", заяви депутатът от левицата Румен Йончев.

"Посещението на членове на Народното събрание в Тайван прилича на "кръжок по желание". То не е със санкцията на НС, заяви пред бТВ евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова. Според нея, това означава непознаване на междудържавните отношения.

На въпрос - с какви пари е реализирано посещението и дали е нормално държавата, която кани, да поема всички разходи, евродепутатът отговори: "Практиката в ЕП е, независимо за каква делегация става въпрос, в никакъв случай не може да се допусне канещата страна да поема всички разноски, защото това нарушава принципът на обективност", допълни тя.

Според нея, друг важен аспект е, че страни, които имат политически проблеми, канят делегации и използват след това посещението с пропагандна цел, въпреки че делегацията може да не е поела никакви ангажименти. "За това, когато се представляват и политически групи, трябва да се внимава особено", заключи Илияна Йотова.

Визитата на български депутати в Тайван е частна, не ангажира българската държава и по никакъв начин не влияе на позицията на България в отношенията й с Китай. Така коментира скандала пред журналисти председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай