Нов бюджет до 6 август (ОБЗОР)

Правителството мина в оставка със 180 гласа "за", 16 не го пускаха

Нов бюджет до 6 август (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов върна мандата, чакат днес и Станишев да откаже властта

София. Нов бюджет до 6 август. Това поиска от лидерите президентът Росен Плевнелиев. Той събра шефовете на партии в парламента веднага след като депутатите освободиха кабинета "Орешарски". 180 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП гласуваха "за" оставката на министрите. 8 социалисти бяха против, още толкова депутати се въздържаха.

Още два приоритета предложи държавният глава на парламента. Първият е да се даде възможност на служебното правителство да тегли заеми при необходимост. Следващият - да стабилизира БНБ. Днес Плевнелиев ще защити тезите си в обръщение пред Народното събрание.

Трудно би се постигнал консенсус, бяха първите коментари след консултациите на "Дондуков" 2. ГЕРБ излязоха от сградата с твърдо "за", БСП - "против", а ДПС замълчаха.

Хората на Бойко Борисов поеха инициативата. Те ще внесат още днес искане за извънредни заседания на парламента, за да се актуализират държавният бюджет и разчетите на здравната каса.

С поправките се очаква да бъде вдигнат и таванът на дълга. Така Народното събрание ще даде карт бланш служебният кабинет да тегли заеми. Целта е правителството, което президентът ще назначи, да има достатъчно средства, с които да работи, аргументираха се ГЕРБерите. От ДПС заявиха неофициално, че са склонни да обсъждат ремонт на бюджета, както и че има време в рамките на идната седмица това да се случи. Шефът на червените Атанас Мерджанов обаче категорично заяви, че БСП не е съгласна с предложенията. И предупреди, че БСП ще бойкотира всяка промяна в републиканския бюджет. Очаква се от "Атака" да не влязат в зала.

Точните параметри, по които бюджетът може да бъде актуализиран, ще бъдат внесени като поправки в предложението на министъра на финансите Петър Чобанов между първо и второ четене, уточниха от ГЕРБ. "Трябва да са ясни приходите и разходите в хазната, дългът, дефицитът и рискът и цифрите в бюджета да бъдат актуализирани при това не в интерес на една или друга политическа сила, а на обществото, пациентите, общините и бенефициентите по еврофондовете", обоснова се държавният глава Росен Плевнелиев след края на консултациите. На тях било постигнато съгласие, че е особено важно в месеците без парламент да има стабилна Централна банка, която да бъде източник на доверие за цялата банкова и финансова система. На срещата с президента е обсъждана и евентуалната смяна на гуверньора на БНБ Иван Искров. Той преди дни изрази готовност да подаде оставка, ако партиите имат консенсус за негов заместник. Дори и той да подаде оставка, Искров трябва да изпълнява задълженията си в продължение на три месеца, отсякоха от БСП.

Ударно връщане на мандатите за кабинет договориха партиите при Плевнелиев. Президентът връчи веднага мандат на Бойко Борисов, а той го върна. Днес държавният глава ще връчи мандата на БСП. След това - на ДПС.
С приповдигнато рекорден кворум от началото на Народното събрание започна вчера вчерашното заседание на парламента за оставката на кабинета "Орешарски". Преди първия звънец настана суматоха, след като стана ясно, че БСП се готви да играе напук и да остави оставката като последна точка в дневния ред. След искри между партиите тя все пак бе в началото на заседанието.

"За мен беше чест и отговорност да работя в изпълнение на целта да живеем в една по-добре уредена държава", заяви в последната си реч Пламен Орешарски и се поклони пред депутатите. Думите му бяха посрещнати на крака и с аплодисменти от БСП и ДПС. След гласуването на крака с овации се изправиха депутатите на ГЕРБ.

Икономиката се отлепи от дъното

Драгомир Стойнев, министър
на икономиката и енергетиката в оставка

Резултатът от дейността на кабинета е налице въпреки неработещия парламент. За една година българската икономика тръгна по пътя на икономическия растеж. Когато аз стъпих в длъжност, имахме отрицателен икономически растеж. В продължение на три тримесечия ние имаме икономически растеж над 1% и няма работодателска организация, която да не признава, че българската икономика се отлепи от дъното. За първото тримесечие на тази година ние имаме създадени 40 000 нови работни места - нещо, което не се е случвало от 2009 г.
(Пред Нова телевизия)

Държавата дължи 1,7 млрд. на бизнеса

Менда Стоянова, ГЕРБ

Към момента Министерството на финансите дължи 1 млрд и 700 млн., неразплатени към бизнеса, и то за свършена от него работа. Ако те не се изплатят - бизнесът ще спре работа, ще освобождава хора. Това ще бъде и проблем за държавата - няма да имаме изпълнени проекти, по които да ни бъдат върнати парите от Брюксел и това ще наложи тези средства да се вземат от бюджета. Освен това са необходими 950 млн., за да реализираме проектите, които вече са били одобрени. Но при липса на коректна документация ще бъдат спрени плащанията от Брюксел, а това ще доведе до 500 млн. дефицит от европейските фондове, което е едно много сериозно перо за развитието на икономиката ни. Има и дефицит в енергетиката от над 3,5 милиарда и той не може да бъде платен само чрез увеличение на цената на тока. 

105 000 по-малко осигурени

Тотю Младенов бивш социален министър

250 000 нови работни места не са факт, напротив - за първото тримесечие на тази година спрямо миналата година броят на осигурените лица е по-малко със 105 000 души. Година и два месеца не направихте нищо да се договорят парите за новия програмен период, включително за Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Няма договорени нови средства и държавният бюджет през 2015 г. трябва да извади пари за над 14 000 лични асистенти. Пенсионната реформа е спряна с увеличаване на дефицитите в нея. 

Работим най-малко от цяла Европа

Петър Кънев, КБ

България е с най-висок процент неработни дни в ЕС. 160 дни годишно ние не работим, в т.ч. и боледуваме. Предложих да махнем отработките на празниците. Скочиха всички синдикати и правителството не си мръдна пръста. Предложих да се махне графикът на отпуските и не само за микропредприятията, махнете ги въобще. Никому това не е нужно. Чудя се как сме работили 130 години без график за отпуските. Оправете наредбата за командировките. Всеки един от вас е пътувал и знае как се живее в Париж с 30 долара. Годишно около 1,2 млн. хора, не само бизнесмени, служебно пътуват командировка. Това са елементарни неща, с които ние се занимаваме, с макрорамки, оплювания, с какво ли не, а не ги решихме. Това става с една наредба на министъра на финансите. Абсурд е да си купиш един телефон и да го амортизираш 3 години. 

Добрев: Намаляват приходите от туризма

За първи път от 10 години страната ни ще регистрира спад на приходите от туризъм. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по време на дискусията в парламента за оставката на кабинета "Орешарски". Поне 10% по-малко гости ще посрещнат в родните курорти през тази година, обясни бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма. Логично при по-малко почиващи ще намалеят и приходите в индустрията. Социалната политика през цената на тока доведе до милиарди допълнителни задължения в енергетиката само за една година, заяви още Добрев.

Кабинетът си тръгна с щастлива усмивка

Олекна му на Пламен, коментираха депутати

Кабинетът "Орешарски" си тръгна усмихнат. "Олекна му на Пламен", коментираха депутати от всички цветове. По време на цялото пленарно заседание министрите си бъбреха духовито, смееха се и бяха във видимо добро настроение. Сякаш не си отиват, а тепърва ги избират, шушукаха депутатите.

Премиерът в оставка прие с усмивка дори критиката на червения депутат Мартин Захариев, че не си е написал правилно заявлението за напускане. В него пишело, че министрите ще изпълняват задълженията си до избора на нови, а правилно било - "до назначаването на нови". Защото служебният кабинет не се избирал, а назначавал от президента.
С най-широката усмивка след гласуването на оставката бе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Не бе така обаче в лагера на социалистите. Там се открояваха опънати лица и стиснати зъби. Председателят им Атанас Мерджанов бе видимо ядосан през целия ден. Речта му от трибуната не бе в защита на свършеното от кабинета, а нападателна срещу ГЕРБ. Борисов обаче не я чу, защото излезе от залата, щом Мерджанов поиска думата. Предконгресното напрежение в редиците на БСП се усещаше през цялото време. Председателят на парламента Михаил Миков, който иначе бе в приповдигнато настроение, се държа изключително хладно към заместничката си Мая Манолова, която му е конкурент в битката за първия пост в БСП. Двамата не си размениха и дума. В сряда на дискусия с участието на "червеното острие" Румен Овчаров остро нападна Миков. Никой социалист не си говореше и с друг кандидат за лидер на БСП - Корнелия Нинова.

За породен път прехвърчаха и искри между БСП и ДПС. Докато Мерджанов говореше за "държава, оставена в разруха", лидерът на ДПС Лютви Местан отхвърли подобни твърдения. "Не приемам оценката за разруха, за катастрофа, защото чета в тази оценка желание да се спечели предварително предимство - както в хода на предизборната кампания, така и после", отсече той. Местан отрече твърденията, че именно пресконференцията на ДПС "от онзи четвъртък" е предопределила живота на кабинета. По думите му фактът, че оставката на кабинета бе подадена в годишнината от нощта на "Белия автобус", е илюстрация за тежките условия, в които правителството е било принудено да работи. "Ако и след следващи избори избирателят отново не отреди никому самостоятелно мнозинство, не отреди мнозинство на ясна коалиция, какво ще правим?", запита той. Социалистите побързаха да разчетат думите му като отворена врата към ГЕРБ.

Миков "сдаде" поста на Цачева

"Г-жо Цачева, скоро ще седнете тук и ще можете да ръководите". С тези думи парламентарният шеф Михаил Миков се обърна към зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева, която заемаше място му в предишния парламент. Причина за репликата бе настъпилата суматоха в началото на речта на премиера Пламен Орешарски. Оказа се, че фоторепортери и оператори са били допуснати от парламентарния пресцентър на балконите, където по правилник снимането е забранено. Миков им направи забележка. След това обаче му бе докладвано, че разрешението е дадено от шефа на пресцентъра Христо Краевски. "Ама г-н Краевски да ме пита първо. Защото има още няколко дена, дето ... ще си тръгне", закани се Миков. Цачева му направи забележка и депутат номер 1 й отвърна: "Скоро ще можете да ръководите по свой образ и подобие".

Шегите и закачките на иначе строгия Миков съпътстваха цялото заседание. Зарадван от пълната зала сутринта, той поздрави депутатите с "Добро утро, многобройно народно представителство!".

Рожденици и бебе на изпроводяк

Оставката на кабинета "Орешарски" бе гласувана на рождения ден на вицепремиера Зинаида Златанова. Съвпадението припомни от трибуната шефът на червените депутати Атанас Мерджанов. Михаил Миков се включи в честитките и поздрави Евгени Стоев от ГЕРБ, който навършва 52 години. Малко по-късно от трибуната Цветан Цветанов пък обяви, че на бившия транспортен министър, а сега депутат, Ивайло Московски в сряда му се е родил втори син.

За мен бе чест

Пламен Орешарски,
министър-председател

Преди година поех нелеката задача да оглавя правителство без стабилна подкрепа в парламента. Работихме в най-сложната политическа среда в новата ни история, но въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти за едногодишния период.

Всички бизнес индикатори показаха непрекъснато подобрение, само борсовите индекси нараснаха с рекордните за ЕС 40%, реализирана бе крачка напред и по отношения на доходи, пенсии, разкрити бяха над 40 хил. работни места.
Справихме се и с едно от големите предизвикателства на нашата национална сигурност - бежанската вълна.
Освен като добри колеги винаги съм гледал на всички вас и като на представители на огромното мнозинство български граждани, които въпреки своите политически различия имат поне една обща цел - да живеят в по-добре уредена държава. За мен беше чест и отговорност да работя за тази цел.

Чобанов: Напусках при премиер Станишев

Ако Станишев бе станал премиер, щях да си подам оставката. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в предаването "Лице в лице" на въпрос дали щеше да продължи да е финансист номер 1 при вариант соцлидерът да стане министър-председател. "В тази конфигурация мога да работя само с Пламен Орешарски. Премиерът в оставка ме покани за министър", каза Чобанов. Но призна, че в червените депутатски листи е попаднал след покана от Станишев. Чобанов заяви, че оставя страната в добро финансово състояние.

Борсата не реагира

Борсата не показа реакция на предизвестената оставка на кабинета "Орешарски". Търговията бе вяла с минимални движения на индексите. Основният борсов индекс SOFIX се повиши с 0,19%, а реализираният оборот от търговията на регулирания пазар беше малко над 445 хил. лв. Широкият борсов индекс BGBX40 се повиши с 0,18%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай