Нинова в спор с Борисов за сигурността

Нинова в спор с Борисов за сигурността | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова влезе в спор с министър-председателя Бойко Борисов относно доклади за националната сигурност и обществения ред.

Въпреки сложната обстановка правителството нито за момент не е спирало процеса на представяне на информацията и доклади за националната сигурност и обществения ред. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос, свързан със внасянето в Народното събрание на Годишен доклад за състоянието на националната сигурност, съобщава „Фокус".

Въпросът бе зададен от председателя на ПГ на "БСП лява България" Корнелия Нинова, която попита защо премиерът не спазва закона на държавата и защо е излъгал Народното събрание.

„Годишният доклад на Националната сигурност, ако е направен качествено и обективно, е един сериозен анализ на външното състояние на заплахите към страната, както и за вътрешното състояние на България", заяви тя и допълни, че премиерът Борисов не внесъл този доклад.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов каза, че изборите за местна власт достатъчно ясно са отговорили кой какво е свършил за това няма да пада на това ниво.

Той припомни, че България за първи път внася доклад за Националната сигурност от 38-то Народно събрание през 1998 г.

Премиерът каза още, че принципът на информираност за сектора „Сигурност" е основополагащ. „Ново развитие прилагането на този принцип получи чрез закона за управление и функциониране на системата за национална сигурност, Закона за военното разузнаване, Закона за ДАРи Закона за НСО, припомням, че преди тези служби работиха без закон десетки години", каза Борисов.

По думите му за първи път в закона се регламентира изготвянето на доклади от разузнавателните служби, които се публикуват на сайта на МС, за да е запознато обществото.

Борисов припомни, че в свой отговор до депутат е посочил в началото на март като възможен срок за внасяне на Годишен доклад за състоянието на националната сигурност за 2015 година.

„Докладите за дейността на разузнавателните служби и доклада за общото състояние на националната сигурност следва да бъдат представени на Народното събрание с оглед на планирането на политиките за следващия период", коментира още Борисов.

Премиерът изтъкна, че по негова заповед е подготвен проект за доклад като уточни, че едновременно с това протича и процес на подготовка на класифицираните и некласифицираните доклади от разузнавателните служби.

Министър-председателят заяви, че заседанията на Съвета по сигурност за доклада за националната сигурност се е провел на 15 април и докладът е бил одобрен от правителството на 25 май.

„Въпреки сложната обстановка правителството нито за момент не е спирало процеса на представяне на информацията и доклади за националната сигурност и обществения ред, като към Народното събрание и публичността на 8 април с решение бяха одобрени и изпратени докладите за дейността на ДАР и ДАНС", припомни премиерът.

В репликата си Корнелия Нинова заяви, че министър-председателят не е разбрал, какво го пита. „Причините да няма доклад могат да бъдат две - или нямате екип от професионалисти или нещо от съдържанието на доклада ви притеснява", заяви тя. Нинова каза още, че премиерът е нарушил закона, защото не е спазил срока да внесе до 15 март доклада.

В дупликата си министър-председателят Бойко Борисов заяви, че на интернет страницата на МС вече е публикуван некласифицирания доклад на ДАР.

„След получаване на некласифицирания доклад на ДАНС и служба Военна информация те ще са качени", обясни още министър-председателят.

„Министерски съвет с решение от 18 април одобри новата отбранителна стратегия на страната", каза още Бойко Борисов.

„Бих искал да завърша с тезата, че политиката за национална сигурност е въпрос на обща отговорност и усилия в тази политика във всеки неин етап от определянето на основните насоки до осъществяването на конкретните дейности следва да бъде изключена от междупартийните спорове", коментира премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай