Нинова: Равнопоставеност за дребните производители и търговците

Нинова: Равнопоставеност за дребните производители и търговците | StandartNews.com

София. „Правилата, които въвеждаме в Закона за защита на конкуренцията гарантират, че дребните и средните български производители ще бъдат равнопоставени с търговците". Това каза Корнелия Нинова от БСП в сутрешния блок на Нова тв. Тя обясни дали ще фалират големите търговски вериги заради бъдещите промени в Закона за защита на конкуренцията.

Обратно на твърденията на веригите се въвеждат пазарни правила, обясни Нинова. „Сега пазарът е изкривен – веригите, от позицията на силните, изкривяват пазара", каза още тя.

Нинова изтъкна, че съществуват три проблема. Първият е с цените и ценообразуването. „От български производители знаем, че търговските вериги ги натискат да намаляват цената под себестойност, което при тях води до фалити, безработни хора, по-малко данъци", коментира депутатът от „Коалиция за България".

Ниските цени на стоките във веригите не са в полза на купувачите. „Карат производителите да свалят доставната цена, но веригите не намаляват цената, на която хората купуват. А относно много ниските цени, те са за сметка на качеството", каза още Нинова.

Депутатката даде пример с търговските вериги, които събират от производителите такса за боулинг турнир или такса за отпечатване на торбички за магазина. „Когато обаче си купим нещо, ние, като клиенти също плащаме за тази торбичка и така такса се събира два пъти", изтъкна Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай