Нинова на среща с ръководството на КРИБ

Нинова на среща с ръководството на КРИБ | StandartNews.com

„Наблегнахме на това да съсредоточим усилията си за осигуряване на българско производство. През 2020 г. свършват парите от европейски проекти. Искаме български фабрики, които да произвеждат добавен вътрешен продукт". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата с ръководството на КРИБ, съобщава партийният пресцентър.

„Поставихме акцента и върху малките и средните фирми, защото големите по-лесно се справят в икономическия сектор. Да покажем грижа не само на думи", допълни тя. На срещата е бил поставен въпросът за защита на правата на работещите, които в рамките на КРИБ са 800 000.

Нинова подчерта, че продължават поредицата от срещи на левицата с работодателски организации, синдикати и граждански структури. „Акцент в нашия проект за Национален план, който изготвяме, е икономиката и образованието. Трябва да бъдат положени максимални усилия да гарантираме по-малка бюрокрация, повече контрол за икономиката, изсветляване на сивия сектор", обясни лидерът на левицата. „Постигнахме съгласие да си сътрудничим чрез експерти по подготовка на конкретни политики и законодателни проекти", уточни тя. По време на срещата е бил представен и внесеният в НС закон, засягащ дейността за държавните и общински предприятия от БСП. „Той е в резултат на нашето обещание за държавна политика в областта на икономиката", поясни тя. Според нея е добре да се извадят от бордовете и управлението на държавните предприятия политическите назначения, каквато е идеята на закона. „Да се правят професионални назначения на конкурсно начало, така че да е неполитическо, професионално и прозрачно управлението на тези предприятия", категорична е Нинова. По нейните думи обща е тревогата за кадрите в България, както и оценката, че с новия закон окончателно се закриват професионалните училища и това ще лиши бизнеса от кадри, които и без това не им стигат в момента. „Набелязахме стъпки да си сътрудничим така, че да предложим мерки, които да доведат до това образованието наистина да произвежда кадри за икономиката, а не безработни млади хора. Искаме да задържим и младите в България", подчерта лидерът на БСП.

Кирил Домусчиев: С БСП намираме доста общи точки и срещаме разбиране

„Добре работим с БСП. Винаги сме се стремели с нашата експертиза да постигнем тяхната подкрепа за инициативи, които касаят България да е добро място за правене на бизнес". Това заяви след срещата председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. „С БСП намираме доста общи точки, срещаме разбиране и се надяваме, че Корнелия Нинова и нейните колеги ще продължат с работата си в законодателната власт да подкрепят инициативите на КРИБ и на работодателските организации, които биха довели до по-сериозен ръст в икономиката и по-добро образование", каза още Домусчиев.

От страна на БСП участие в срещата взеха председателят на икономическата комисия в НС Петър Кънев, народният представител и член на ИБ Драгомир Стойнев , Крум Зарков – член на ИБ на БСП и говорителят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев.

На срещата присъстваха още Иван Бойков – зам.-председател на КРИБ и изп. директор на Камарата на строителите, Константин Стаменов – председател на комитет "Енергетика" на КРИБ и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори и член на КРИБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай