Нинова искала оставката на Гергов, той отказал

Нинова искала оставката на Гергов, той отказал | StandartNews.com

Утре свиквам националния съвет и ще поставя оставката на г-н Георги Гергов. Аз му поисках оставка, но той отказа, затова ще я поискам от националния съвет. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на "Панорама".

Тя също така заяви, че се изправя срещу вътрешна опозиция в партията, но е убедена, че ще устои.

20% от парите, които се дават от обществени поръчки отиват в сивия сектор, по отчет на официални институции се губят 1 млрд. лева при добив на природни ресурси или концесии, това е образът на паралелната държава. Не знам за хора от БСП, замесени в порочните практики, призна тя.

Нинова попита и кой ще носи политическата отговорност за това, че 6 месеца се е мълчало по темата със заразената с уран питейна вода. Тя поздрави президента Радев, че е сравнил случилото се със затъмнението около ядрената катастрофа в Чернобил.

На въпрос дали при управлението си ГЕРБ са скрили, че във водата на Хасково има уран, Цветан Цветанов отговори: „Тук има много спекулации. Искам да благодаря на всички министри, които много отговорно се отнесоха към изслушването и въпросите, които бяха зададени. Тук обаче никой не каза защо в момента се вдига толкова много напрежението с урана във водата. Нека да кажем, че проблемът с урана във водата в Хасковско е от 40 години и това го казват всички експерти. Днес министрите казаха, че няма пряка опасност за живота на българските граждани. Преди година – година и половина имаме законодателна промяна, с което съдържанието на уран във водата е било 0.06, в момента тази норма вече е 0.03. Обичайно нормата е 0.04-0.05., нищо не се е променило. Променила се е нормата. Нека да уточним, че тези констатации, които бяха публично оповестени са от 2-3 сондажа, а не от всички 40, които са в Хасково".

Председателят на БСП Корнелия Нинова от своя страна заяви, че в отговора си Цветанов не е отговорил дали ГЕРБ носят политическа отговорност за това, което се случва. „Не. Започна да говори за проценти, за изследвания. Кой носи политическата отговорност за това, което се случва в България? Днес обсъждахме Хасково, до края на дебата стана ясно, че е спряна и водата във Велинград по същата причина. Обадиха се от Варна за случай в Аврен, в цялата страна е това. Кога са направени пробите – през октомври 2016 година. Кой управлява по това време – Бойко Борисов, Ивелина Василева, Лиляна Павлова, Петър Москов. Трябва да се носи политическата отговорност, затова, че в момента три пъти над нормата е допустимото, което е открито. И те са мълчали", коментира Нинова. „Кой ще поеме политическа отговорност, затова, че се е мълчало 6 месеца и хората са употребявали тази вода?", попита тя.

„Днес служебните министри заметоха следите на правителство на Бойко Борисов по случая с водата. Поздравявам г-н Радев, че по-късно излезе и каза, че това е подобно на Чернобил безотговорно действие от страна на предишното правителство", каза още Нинова.

Цветанов отбеляза от своя страна, че министрите, позовавайки се на експертите, са уверили, че няма абсолютно никаква тревожност за живота на хората, които живеят в тези населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай