Нинова: Има координирани атаки срещу президента

Нинова: Има координирани атаки срещу президента | StandartNews.com

ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев и БСП, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР в коментар за проведения Консултативен съвет за националната сигурност (КСНС) тази седмица.

„Изненадах се след края на КСНС, защото вътре и дума не е ставало за излизане на България от ЕС и НАТО. Нито един от текстовете не навежда на такава мисъл и изведнъж отвън се говори това. Целта на това е страх от авторитета на президента Радев. Второ – неприемане, че те загубиха една институция. Те не могат да проумеят, че могат да имат институция, която не им е послушна. Третото е една координирана атака срещу президента Радев и БСП за сваляне на авторитета на президента. Координирана, защото мисля, че това се прави от г-н Цветан Цветанов в ролята му на уж лошото ченге, г-н Борисов – уж добрия. Вътре на КСНС Борисов и Цветанов атакуваха в синхрон г-н Радев. Единият за тъмнината и светлината, прозрачността и кражбата в държавата – Бойко Борисов, а другият за превъоръжаването на Армията и затова какъв самолет да бъде купен. Стратегия за сваляне на авторитета на Румен Радев виждам зад това", аргументира се Нинова.
Тя подкрепи казаното от президента Румен Радев по време на лекцията пред студенти от УНСС: Или трябва да променим статуквото, или ще дойдат националистически, популистки вълни, с които е непредсказуемо накъде ще тръгне Европа и България. Споделям казаното от президента Румен Радев.

По повод призива на президента държавата да се управлява на светло, за да не гоним инвеститори и български граждани в чужбина, тя коментира: „Промяната може да се случи. Може да започне първо с това – прозрачност, информираност, да се знае всичко, да е на светло и да продължи със следващи крачки – онези, които грешат, крадат, да носят отговорност".

Нинова коментира и задържането на кмета на район „Младост", която е обвинена във взимане на подкуп. Според нея, начинът на задържането й е минал нормалността и границите: „Задържането пет часа на улицата, на тротоара с белезниците – повече показност, отколкото съдържание. Подобни показни арести, приключиха с осъдителни присъди за България в Страсбург и ги плати народа".

Корнелия Нинова отговори и на твърденията на нейни колеги, че призивът и за намаляване на депутатските заплати и почивни дни е популизъм като цитира нейно изказване от месец юли, миналата година, когато е избрана за вицепрезидент на Социалистически интернационал: „Това съм го казала преди една година, на върха на срещата, където са лидери от цял свят. „Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Пропастта между политическия елит в Европа, и в България, се увеличава. Смятам, че всяка привилегия на политиците е стъпка към политическото ни самоубийство в ситуацията, в която се развива Европа, а и България. Всички говорим лицемерно колко са големи неравенствата и как трябва да се справим с това, но със собствените си действия увеличаваме неравенствата вместо да се борим с тях. 400 хиляди българи работят на минимална заплата и тя се е увеличила с 50 лева, а депутатската за този период с 564 лева. Две трети от българите работят под средната заплата – тя се е увеличила с около 120 лева за този период, депутатската с 564 лева".

По повод на мненията, че високата заплата гарантира корупционна бариера около политическия елит, Нинова каза: „Затова ли в миналия парламент ги бяхме броили 42 лобистки закона, с високите заплати. Ако има логика в това, защо на кметове, общински съветници и на всички, от които зависи да ти издадат разрешение, лиценз, документ някакъв, и където се раждат корупционни практики, защо не направим и техните заплати 3500 лева. Няма никаква логика в това. Мисля, че ние или ще го разберем това и сами ще започнем промяната, или този национализъм, популизъм, тази вълна която идва не само в България, но и в Европа, просто ще помете политическото статукво. Това е дори чувство на самосъхранение. Защо колегите не го искат си го обяснявам с мандатното мислене".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай