Нинова: И Валери Симеонов иска "Бузлуджа"

Никой не знае какви ангажименти е поел Борисов към Меркел и Ердоган, заяви лидерът на БСП

Нинова: И Валери Симеонов иска "Бузлуджа" | StandartNews.com

Валери Симеонов е сред кандидатите да взета "Бузлуджа", разкри лидерът на БСП Корнелия Нинова пред "БНТ". "Днес при срещата в МРРБ научихме, че изведнъж днес три неправителствени организации са предявили претенции да участват, Валери Симеонов, общини и кой ли не. В това виждам натиск върху правителството да не се даде на БСП", продължи тя.

Нинова бе категорична, че социалистите ще си платят, за да си върнат паметника. Министър Нанков обяви, че той е оценен на 110 000 лв. "Ние започнахме преди месец кампания за възстановяване на войнишките паметници, защото много правителства не се грижат за тях. Като втора стъпка пристъпихме към въпроса за Бузлуджа. През 2011 правителство на Борисов е поканило БСП да възстанови правата си над паметника. Тогава никой не е реагирал, но сега решаваме, че можем да откликнем на писмото му", каза още лидерът на БСП.

Корнелия разкри, че има много варианти за спасение на монумента, който се намира в окаяно състояние. "Реагираха архитекти от Германия, Франция, Европа, а и наши студенти, които искат дори безвъзмездно да участват в екип за възстановяване на този паметник. Това е стойностно не само за България, не само за БСП. Това е важно и за партията разбира се. Искаме да спрем разрухата, да направим реставрация и възстановяване. Ние няма как да го направим без архитектът, който държи авторските права. Той ни е дал съгласие, дори имаме идея как да бъде възстановен. Намерихме и архиви, всичко вече сме събрали. Обидени сме, защото когато през 2011 година е предлаган на БСП, е можело безвъзмездно да се вземе", каза още тя. 

Лидерът на БСП коментира и решението за оттегляне от председателския съвет в НС. "Няколко пъти казахме там, че не приемат нашите закони. Парламентът не работи, защото няма други предложения, освен нашите. Те просто обаче не желаят да обсъждат нашата законодателна програма. Малко преди изборите управляващите казаха 300 лева минимална пенсия, а сега се отказаха от това обещание. Гласувахме 180 минимална от 1 юли и 200 от първи октомври. Подкрепихме това увеличение, защото колкото и да е малко, то е в помощ. Те обаче не изпълниха обещанията си, не приемат и нашето предложение. Ние искаме това, което предлагахме точно преди изборите. Казахме им от къде ще дойдат парите. Това е и тяхното предизборно и е отхвърлено и не изпълняват нито своето така, нито нашето", отсече Нинова. 

Ние искаме разумен разговор, за плюсовете и минусите. Грешка е, че преди референдума не проведохме този разговор и не обяснихме какво ще се случи след предложението на Слави, ако то бъде прието. Ако бяхме обяснили човешки какво ще стане, всички щяха да ни разберат. В събота свикваме националното си ръководство да обсъдим смесената система и, ако стигнем до консенсус, ще го внесем в парламента. ГЕРБ вътрешно нямат желание това да мине в зала, но искат да спазят народната воля. Искам да сме почтени с българските граждани. Искаме да излезем ида кажем: "Хора, това, което предлагаме, е по-доброто"", категорична бе Нинова. 

Всички двустранни и многостранни срещи са много добри. Някой в страната може да ли каже господин Борисов какви ангажименти е поел при разговорите си с Меркел, Макрон или Ердоган? Никой няма информация какво се случва там. Поели ли сме ангажимент за квоти например? Каква е нашата позиция? Никой не знае. Кои ще са приоритетите ни по време на председателството?", попита лидерът на БСП и обяви, че е не завижда на Борисов за тези срещи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай