НФСБ зове БПЦ да признае независимостта на Украинската православна църква

НФСБ зове БПЦ да признае независимостта на Украинската православна църква | StandartNews.com

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и призовава Българската православна църква да последва този пример. Това се казва в позиция, разпространена от партийния пресцентър до медиите.

"Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване на българския етнос в Украйна с родината и българския народ, така и за изграждане на трайни и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България", се посочва в текста.

Затова НФСБ смятат за "критично важно" БПЦ да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима църква.

НФСБ напомня на Светия синод на Българска православна църква, че на 21 февруари 2018 г. са изпратили призив и искане за среща по темата за канонизирането на Васил Левски за светец. До този момент Светият синод не е отговорил на нито едно от двете, се подчертава в позицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай