Нежното острие на патриотите

Нежното острие на патриотите | StandartNews.com

Д-р Султанка Петрова ръководи дамите във ВМРО

Д-р Султанка Петрова е нежното острие на воеводите в парламента. От 2008 година депутатката от ПФ НФСБ-ВМРО ръководи женската организация на ВМРО. Доктор е по социална политика, с десетки специализации и у нас, и в чужбина. Колегите й признават, че дългите години, изкарани като държавен инспектор по храните са направили от нея педант в ресора.
Казва, че носи името на баба си от Ямбол по майчина линия. Бяхме много свързани, споделя Султанка. Най-голямата й радост са двамата й внуци, за които отделя всеки свободен час.

От години д-р Петрова е инициатор на благотворителна кампания за набиране на средства и организиране на абитуриентските балове за децата сираци от най-големия дом на Балканския полуостров "Петко Славейков". Женската организация на ВМРО прави празника на порасналите зрелостници. Но не само. Съдействаме им за кандидатстудентски изпити, курсове, уроци и сигурно имаме вече над 30 завършили студенти, радва се днес д-р Петрова. Благородната инициатива започнала преди 12 години, а след първия организиран бал Султанка вече знаела, че това е кауза, която няма да изостави. "Нали ще направите и нашия празник, попитали след тържеството тогава 11-класници. И се започнало. Рокли, костюми, спонсори за куверти на сираците. Няколко дни след като станало ясно, че вече е депутат, получила мил sms от деца от дома. И веднага, след като мине суматохата около сформирането на правителство, д-р Петрова ще покани група ученици от "Петко Славейков" в Народното събрание. Ще им бъде интересно, а и за историята и дейността на българския парламент и да разгледат експозицията с българските конституции, казва избраничката от ПФ НФСБ-ВМРО. Самата тя чете много. И освен специализирана литература, много история.

Отново д-р Петрова е инициатор на атрактивния ежегоден конкурс "Мис Македонско девойче". Винаги е в края на ноември и тази година вече има над 20 желаещи да покажат красотата и уникалността на българските носии. Няма изискване за македонски корени, а за български дух, казва д-р Петрова. Връщаме се на темата за качеството и контрола на храните с въпроса, как й се струва депутатският бюфет. Всичко е перфектно от страната на витрините, но не съм минавала зад бара, казва с усмивка д-р Петрова. А как е зад политическия бар? Воеводката не влиза директно в отговора, но призовава българските политици да се стремят към морал, толерантност и почтеност. Нашият екип има амбицията да внесе нов модел на поведение в парламента, казва д-р Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай