Неравенството в България е убийствено

Неравенството в България е убийствено | StandartNews.com

Председател съм на левицата в труден период, в който изчистваме облика и посланията. Извършва се и преструктуриране в 125-ата годишнина на партията. Това заяви председателят на БСП - лява България Михаил Миков пред БНТ.

"47% от българите живеят в риск от бедност. Брутният вътрешен продукт е 2,4 пъти по-нисък от средноевропейския, 4,8 пъти по-ниски са пък доходите", коментира Миков.

По думите му страната ни е несуверенна, например в бежанската криза Гърция е във фокуса, а ние пазим 1300 км европейска граница, което не ни поставя във фокуса на солидарността на ЕК. Без силна държава, не може и да има перспектива за България.

"Обичаме да правим стратегии, които да адресират проблемите в далечното бъдеще. До края на месец май отново ще има КСНС при президента по демографската криза, пак по наша инициатива", изтъкна Миков. Според него е нужен комплекс от мерки за родителите на малки деца.

"Не стигат наборни войници, каквито и техники да купиш, това са поредните обществени поръчки, нужно е акцентиране върху човешкия факто", каза още Миков.

По думите му неравенството в България е убийствено, а това разкъсва обществото. "В Румъния потреблението расте със 17 %, у нас е около 2-3 %.Сегашното правителство ще продължи да генерира неравенство", каза Миков.

Според него можем да водим взаимоизгодни отношения с нашите съседи, които не са част от ЕС. "С Русия имаме добри традиции, 8,5 млн. туристи тази година няма да отидат в Египет и Турция, какво прави правителството, за да облекчи режима за това те да предпочетат България, а не Гърция, попита лидерът на левицата. Можем да подобряваме и отношенията си с държави като Китай и Индия", допълни още той.

Относно задължително гласуване, Миков заяви, че е против, защото това е право на гражданите. "Партиите трябва с поведението си да накарат хората да отидат до урните и да гласуват, а не със законодателни промени", коментира Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай