Нено Димов: Ще плащаме глоби по 20 000 евро на ден заради "Калиакра"

Нено Димов: Ще плащаме глоби по 20 000 евро на ден заради "Калиакра" | StandartNews.com

Глобите, от които България е заплашена заради "Натура 2000" в района на Балчик, Каварна и Шабла, са сериозни, по 20 000 евро на ден, каза Нено Димов, министър на околната среда и водите, по Би Ти Ви. Той който коментира скандала спирането на изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в горните райони, попадащи в "Натура 2000".

"Казусът е изключително сложен и е с давност повече от 10 години, обясни той по бТВ. Първото дело срещу България е започнало през юни 2008 година, като през 2016 година сме осъдени. Тази бомба е заложена от тройната коалиция. Когато влязох в министерството, гърмежът на бомбата вече се чуваше."

"Заповедта е за много ограничени райони и територии, които са необработваеми и неплодородни, добави той.

Това са едни понто-сарматски степи. За останалата част от Добруджа няма никакви ограничения. Хората се притесняват от Плана за управление. След вчерашната среща с премиера Бойко Борисов, се разбрахме с кметовете да се срещнем във вторник, в 11.00 часа в Министерски съвет, всички страни, и да дискутираме, за да се намери балансирано решение."

Според министъра скандалът е избухнал заради недостатъчно доброто обясняване, че тази заповед важи само за тези понто-номадски степи. "Преговорите с европейската комисия ще продължат и сме се разбрали глобите да не започват от септември, обеща той.

"Аз съм си поставил за цел тези глоби да не стартират. Сумите не са малки и глобите са доста сериозни - говорим за 20 000 евро на ден, докато не бъдат отстранени нередностите. Този часовник цъка. Аз съм убеден, че ако в България намерим добро решение на този проблем, ще успея да го защитя пред Брюксел и няма да плащаме тези пари. Разрешения за строителството са издадени преди 10 години и за това сме осъдени. Виждате, разрешенията са издадени преди толкова време, а сега ние трябва да решаваме проблема и да плащаме", разясни Димов казуса, който премиерът Бойко Борисов обобщи като "люпенето на яйцата на грабливите птици".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай