Нено Димов: Няма да се строят хотели в защитените зони

Нено Димов: Няма да се строят хотели в защитените зони | StandartNews.com

Опасенията за хотели и прочие не съществуват. Става дума за изграждане на спортно съоръжение, коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за „Здравей, България" по Нова телевизия във връзка с приетото решение на правителството за изменения и допълнения в Плана за управление на Национален парк „Пирин" в частта „Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите".

„При наличието на инвестиционно намерение, трябва да може бързо да премине всичко екологично законодателство. Освен решението вчера, трябва да има и още едно, което е свързано с концесията. Като цяло концесионерът може да заяви инвестиционно намерение. Имайки предвид, че той притежава правото на концесията, много трудно някой друг би могъл да се състезава. Ако друг тръгне, той ще бъде в много неизгодна позиция", заяви Димов.

По думите му, концесионерът е този, който определя цените на картите, а държавата е тази, която на базата на приходите получава концесионната такса.

„Държавата има интерес от повече приход. Високата цена невинаги означава по-високи приходи. Повече кабинкови лифтове означава по-бързо извозване на гражданите. В момента такова инвестиционно намерение няма. Това е една сага, която продължава с години.

Цялата ски зона на Банско представлява 2% от Национален парк „Пирин". В тези 2% няма как да застроявате. Тази спортна инфраструктура, ако има инвестиционно намерение, минава през цялата оценка, както и през обществено обсъждане. Да говорим, че е станало нещо неясно, имайки предвид, че започва през 2013 г., е имало достатъчно много време, за да бъдат наясно всички. Трябваше да изчистим текстовете, за да се стигне до целта", допълни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай