Ненчев ще проверява ремонта на МиГ-овете

Ненчев ще проверява ремонта на МиГ-овете | StandartNews.com

Министърът иска анкетна комисия да разследва всички договори

Министърът на отбраната Николай Ненчев поднесе поредната порция неприятни изненади. Месец след като подписа договора с Полша за ремонт на родните МиГ-ове и междувременно активно пропагандираше ползите за страната ни, пренебрегвайки заплахите на руския производител, сам поиска парламентът да отложи ратифицирането на споразумението. За предложението му съобщи председателят на НС Цецка Цачева, без да уточнява какви са мотивите на военния министър. Няколко часа по-късно в кулоарите на парламента Ненчев внесе допълнителен смут. Той съобщи, че тепърва ще инициира създаване на анкетна комисия, която да разследва всички договори за ремонт на изтребителите ни, включително настоящия.

Ненчев се обяви за защитник "на националния интерес срещу комисионера" и увери, че "всичко ще бъде наред", защото полската страна е поела пълни гаранции. Отлагането - трето поред, обясни с "технически причини" - не било ясно дали ще стигне пленарното време. Според източници на "Стандарт" обаче причината е в разколебаването на ГЕРБ заради заканата на "РСК МиГ", че ще си търси правата по съдебен ред и ще спре доставката на резервни части за Варшава. От опозицията намекнаха, че министърът се опитва да прехвърли отговорността върху парламента, ако нещо нередно се случи с двигателите.
БСП и "Атака" вече заявиха, че няма да подкрепят сделката, а днес стана ясно, че не могат да разчитат и на един от партньорите в управленската коалиция АБВ. "Всеки, който участва в това гласуване, легитимира престъпление към българската държава и държавност. Родният парламент се произнася едностранно, защото видимо полският няма такова намерение, по една търговска сделка, която ще нанесе непоправими щети на българската авиация, тъй като имаме сериозни основания да смятаме, че Русия ще спре поддръжката за нашите самолети. Още повече, че остава едно впечатление, че министърът малко послъгва, че полската фирма ще ни дари два двигателя. Като че ли няма такова нещо", коментира пред "Стандарт" зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай