Ненчев: Очаквам да се засили бежанската вълна

Ненчев: Очаквам да се засили бежанската вълна | StandartNews.com

До 1000 военни могат да бъдат изпратени за охраната на границата, ако се наложи

До 1000 военни могат да бъдат изпратени за охраната на границата при евентуална вълна от нелегални мигранти. Това заяви в студиото на Нова телевизия военният министър Николай Ненчев. Според него натискът по границите ще се засили, ако конфликтът в Сирия не бъде спрян.

„Напрежението в Сирия ескалира, което би следвало да доведе до засилване на бежанската вълна, включително и към България, но ние сме готови за всичко, ако е необходимо бихме могли за часове да увеличим многократно военнослужещите по границата, бихме могли да изпратим до 1000 военнослужещи на границата", заяви Ненчев.

„Без сухопътна акция в Сирия няма да се размине. На този етап от нас не е искано да участваме в нещо подобно. Теоретично е възможно страната ни да участва в сухопътна операция в Сирия, но нямаме такъв казус. Ако такъв казус се появи, ще разговаряме тогава", уточни военният министър.

„Следим с особено безпокойство това, което се случва след свалянето на руския самолет, вярваме в здравия разум. Вярваме, че ще се намери мирно и политическо решение. Вярваме, че създалото се напрежение трябва да спадне и да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни", каза още Ненчев.

Той съобщи, че през последните дни не е имало нарушаване на българското въздушно пространство от чужди летателни средства. „Към този момент няма непосредствена заплаха за националната сигурност", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай