Ненчев: Не една и две фирми източват ВМА

Ненчев: Не една и две фирми източват ВМА | StandartNews.com

Не са една и две фирмите, които източват Военно-медицинска академия, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев пред бТВ. Ведомство е принципал на лечебното заведение.

Той подчерта, че е бил уведомен за нередностите в болницата още с встъпването си в длъжност. Министърът е разпоредил проверки на "безумията, които се случват".

Заради скандала бившият шеф на ВМА и депутат от ГЕРБ ген. Стоян Тонев депозира оставката си като народен представител.

По думите му вече една част неизгодните за ВМА договори са прекратени, но има такива, за чието разтрогване се търси най-добрият за болницата вариант.

Министърът изтъкна, че в резултат на прекратяването на част от договорите за последните няколко месеца дългът на ВМА е намалял с 27 милиона.

Сред ощетяващите лечебното заведение договори Ненчев посочи тези с фирмите за чистотата в болницата и за доставката на храната. "Порционът във ВМА е 14 лева на ден срещу 3.50 в "Пирогов", заяви Ненчев.

Ненчев е имал няколко срещи с ген. Тонев. „Поисках да разбера защо това се е случило. Неговата теза беше, че тези дружества, които работят в болинцата, допринасят за финансовото положение. Тоест, болницата печели от тях. Има обаче известно разминаване в числата", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай