Ненчев иска модернизация на армията с 4 млрд. лева

Ненчев иска модернизация на армията с 4 млрд. лева | StandartNews.com

Девет инвестиционни проекта за модернизация на Българската армия за около 4 млрд. лева ще бъдат представени от министъра на отбраната Николай Ненчев пред Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Това той обяви пред "Дарик", като поясни, че не е нужно да бъдат изведени точно сега.

КСНС ще заседава на 27 април, понеделник, и ще обсъди развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност.

Смисълът на този КСНС е да алармирам за изключително тежкото състояние на армията. Трябва да се вземат мерки за модернизация. Имаме около 30000-на армия и смисълът е всички военни да се обучават, да тренират, да участват в мисии, а държавата не успява да осигури достатъчно средства, коментира още Ненчев.

По думите му освен ремонт на самолети от Военновъздушните сили, купуването на нова ескадрила многоцелеви изтребители, ще трябват средства за ремонт на фрегатите на Военноморските сили, купуването на 3D радари за опазване на въздушното пространство, както и камери за проследяване на утилизацията във военните заводи.

На въпрос защо не е уведомил прокуратурата, че са му предлагали подкуп, министърът обясни, че е имал покана за разговор и намек за подобни неща, на които отказал. Ако се бях съгласил, щях да бъда виновен и да понеса цялата тежест за това, добави той. Ненчев отново разви тезата си, че ремонт за 80 млн. лева на руските самолети МиГ 29 би бил нецелесъобразен, тъй като не е ясно колко време ще се използват, заради несъвместимост с въоръжението на НАТО.

Според Ненчев има известно подобряване на отношенията на Алианса с Русия в последните няколко дни което го карало да вярва, че здравият разум може и да надделее. На заседанието на КСНС ще бъде направен анализ на заплахите за националната сигурност, сред които "Ислямска държава", конфликта в Украйна и т.н.

Военният министър съобщи, че следващата седмица ще каже кой ще е новият шеф на военното разузнаване. По думите му кандидатът няма да е изненада. Засега се споменава името на бившия депутат от ОДС и бивш министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки - Йордан Бакалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай