Ненчев: Финализираме договора за изтребителите до дни

Ненчев: Финализираме договора за изтребителите до дни | StandartNews.com

Ще получим 2 двигателя за изтребителите МиГ-29 под наем до края на годината, които ще ги ползваме 2 години. Ще бъдат отремонтирани до края на април 6 самолета. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БГНЕС. Цената е с 600 000 евро по-ниска на двигател или 1 млн. 200 хил. евро на самолет, което означава, че ако решим да ремонтираме 10 самолета това са 24 млн. лв. спестени, обясни министър Ненчев.

Добре сте запознати, че преди няколко дни беше изпратено писмо до ген. Михо Михов, председател на комисията по отбрана в НС, което лично мен малко ме обезпокои в някаква степен, защото той не е принципал, не е отговорен за ремонта на българските самолети. В това писмо е предложена друга цена от страна на РСК МиГ, която беше приблизително същата, малко по-висока от тази, предложена от полската страна, продължи Ненчев.

Но имайте пред вид, че подписвайки договор с полска страна ние няма да платим и 20% ДДС, което е изключително обнадеждаващо, добави той. По въпроса дали лицензът на поляците важи и за ремонта на нашите двигатели министърът каза: „Гаранциите за качеството и ремонта се дават от полска страна. Бяхме уверени по категоричен начин, че те могат и са в състояние да извършат това. Вероятно има известен тип напрежение между полските заводи и РСК МиГ, но това пряко не ни касае".

„За нас е важно, че получаваме същото качество на много по-добра цена и за много по-кратки срокове", повтори Ненчев. Аз унаследих това състояние, българската авиация беше доведена до това състояние и трябваше да се вземат бързи и спешни решения, продължи министърът. По този въпрос не би трябвало да има съмнение при ген. Радев за неяснота или за липса на информация. Самият той в разговор с мен е изразявал изключително задоволство от това ,което правим и постигаме. Защо го е направил/относно оставката - бел.р./ не бих могъл да кажа.

Сумите, които ген. Радев договорил с премиера Бойко Борисов за ВВС, всъщност, са били договорени от Ненчев и това е изцяло негова заслуга, подчерта самият той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай