Найденов: Замразяване на проекта за Враца е реваншизъм

Найденов: Замразяване на проекта за Враца е реваншизъм | StandartNews.com

София. Решението за замразяване на проекта за възстановяване на поделението във Враца е една комбинация между политика и реваншизъм. Това каза пред БГНЕС бившият военен министър Ангел Найденов.

По думите му водещото в този случай не е разбирането за недостиг на средства

Днес се очаква Съветът по отбрана да вземе отношение по този въпрос, но още в края на миналата седмица служебният военен министър Велизар Шаламанов обяви, че проектът за възстановяване на поделението ще бъде замразен. Това вече изправи на нокти хора в града, които вчера излязоха на протест в защита на поделението си.

"Зад това решение се вижда сянката на министъра преди мен Аню Ангелов", коментира Ангел Найденов и подчерта, че дори и при решението за закриване на поделението, което се взе по времето на неговия предшественик не е имало никакви аргументи в тази посока. Докато решението, което се взима в неговия мандат за възстановяване е след единодушно решение на Съвета по отбрана. "Тоест решение, в което имаме пълно съвпадение на цивилната и на военната експертиза", подчерта Найденов. Той посочи и че това е обвързано с промяна в Плана за развитие на въоръжените сили до 2014г., съответно с промяна в постановлението на Министерски съвет, с което е утвърден този план. "Трето, всичко това е обвързано с определени заповеди на министъра на отбраната, който и да е той. В този случай това са мои заповеди, които определят сроковете за възстановяването на поделението, съответно за назначаването на личен състав, като първите 35 военнослужещи трябва да бъдат назначени към 1 октомври. Те на практика ще осигурят условията и приемането на останалия личен състав военнослужещи и цивилни служители, които ще трябва да бъдат назначени към 1 декември. От 1 януари трябва да бъдат назначени онези около 15 – 20% от личния състав", заяви бившият военен министър.

Ангел Найденов припомни, че има специално предвидени 2 млн. лв. целеви средства в рамките на 20-те млн. лв. отпуснати на МО. Тези 2 млн. лв. са предвидени точно за дейности свързани с възстановяването на поделението. "Става дума за целеви средства, допълнително осигурени, следователно те в никакъв случай не ощетяват бюджета на Министерство на отбраната. Затова казах, че тук имаме по-скоро една комбинация от различни аргументи, но те са все в сферата на политическите решения", каза Ангел Найденов и добави, че за него решението е абсолютно неудачно и няма как да не провокира напрежение и протести във Враца. Процесът на подаване на рапорти за преместване във Враца започва след допитване и той на практика е завършил.

Найденов опроверга с данни основния аргумент на сегашния служебен министър за недостиг на средства, заради което се замразява проектът. Двата милиона допълнително целеви са за строително-монтажни работи - за дейности, свързани с ремонт и възстановяване на инфраструктурата в бившия център за съхраняване на военна и бойна техника. "Всичко останало свързано с издръжката, със заплатите е за сметка на текущата издръжка, тъй като тук става дума за прехвърляне на щатове и на бройки, с което няма как да се утежни допълнително бюджетът, те са в рамките на разчетените средства", каза Найденов и определи като несъстоятелен аргументът за натоварване на бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай