Националистите цакат с руски коз

Волен и кумът му разделени и за Крим, Чернев скочи на монасите гейове

Националистите цакат с руски коз | StandartNews.com

Три формации напират да оберат патриотичния вот

Макар и да закъсняха с номинациите, националистическите партии извадиха най-личните си асове на пистата. Очертаващото се зрелище може би ще си струва, поне за публиката. За евровота се регистрираха "Атака", Националният фронт за спасение на България и коалиция Националистически партии на България /НПБ/. Така един срещу друг като водачи на листите ще се изправят Волен Сидеров, бившият му кум Валери Симеонов и екснадеждата на Младежката организация Симеон Костадинов. Последният бе лидер и учредител на Националистическата партия на България, която обаче не получи зелена светлина от съда заради крайните им възгледи. Заради това Костадинов, който впоследствие се наложи в БНС и БНРП, встъпи в коалиция с партиите "Свобода" на Павел Чернев и "Либертас" на Христо Атанасов.

Костадинов и Чернев де факто откриха предизборната си кампания с тв лов на монаси гейове в Троянския манастир. Единият е дългогодишен тв водещ, а другият стана кинозвезда още с "Мисия Лондон". "Листата още не е докрай готова. Костадинов ще я води, а аз ще бъда втори. Преговаряме с други готини хора от нашия сектор", заяви пред "Стандарт" Чернев. Той допълни, че се ползват с подкрепата на редица неформални движения, евроскепични, антиислямистки и християнски. Лидерът на "Свобода" готви изненада - рамо ще им удари известен руски учен, чието име още е тайна.
НПБ ще се бори срещу влизането на Турция в ЕС и в същото време ще иска да се проведе национален референдум за оставането на България в ЕС и в НАТО. Същевременно коалицията на Костадинов и Чернев издига лозунга "Не на допускането на т.нар. бежанци, които всъщност са нелегални имигранти".

"Ние се стремим към Европа на нациите, а не към супердържава, която виждаме да се държи агресивно покрай кризата в Украйна", отбеляза Чернев. През март по линия на другата си организация - "Православна зора", той изпрати в Крим доброволци и наблюдатели, които да защитават българското малцинство в случай на посегателства от украинска страна. По думите всички нашенци са се прибрали, а в Крим е мирно и тихо. "Наблюдаваме с тревога събитията в Одеса, където живеят хиляди етнически българи. При нужда ще изпратим подкрепления", загатна той. Чернев уточни, че тяхната позиция на е проруска, както ги обвинят, а пробългарска и в защита на нашето малцинство в Украйна. НПБ предлага да се улесни и стимулира преселението на българите от Банат, Бесарабия и Одеса в историческата им родина като мярка за борба с демографската криза.

На хорото на русофилските настроения несъмнено Сидеров пръв поведе казачока. "Европа логично трябва да бъде в съюз с Русия. Това е Евразийски модел, който представете си, ако заработи, тогава САЩ стават периферна държава, маргинална. Технологично мощната Европа с ресурсно мощната Русия биха били тандем, който е номер 1", обяви лидерът на "Атака" пред радио "Дарик".

Той отново разкритикува кабинета "Орешарски" за подкрепата за евросанкциите срещу Русия и предупреди, че кредитът му на доверие към управляващите се изчерпва.

Без съмнение Сидеров продължава да се наслаждава на привилегированата позиция да държи кворума на парламента, който продължава да се разпада изненадващо през ден-два.
Девизът на "Атака" за евровота ще бъде: "Християнски ценности, а не гей бракове и кръвосмешения по европейски!"
Третият играч - НФСБ, води засега в социологическите класации. Партията на тв СКАТ вече разпъна по шосетата агитационни билбордове с лика на писателя Николай Хайтов.

Начело на листата са Валери Симеонов, досегашният евродепутат Слави Бинев и журналистът Велизар Енчев.
Лозунгът на НФСБ е "Гласът на българските патриоти в Европа". За разлика от НПБ и "Атака" фронтоваците нямат съмнения относно мястото на страната в ЕС, но настояват за по-твърда защита на националните интереси в рамките на общността. Подобно на останалите, НФСБ се бори за "Европа на нациите" и срещу членството на Турция в ЕС.

Докато Сидеров признава с две ръце референдума в Крим, Симеонов и компания се обявяват срещу анексията на полуострова. "Крим е резултат от ескалацията на напрежението от размириците в Украйна, които бяха породени от американските служби и болните имперски амбиции на Путин. В крайна сметка се стигна до нещо недопустимо в ХХI век - анексиране на територия", заяви Валери Симеонов пред столичен вестник. По адрес на конкурентите си от "Атака" той заключи: "Те не са русофили, а путинофили".

Съдейки по някои лични обиди и закани, включително и за убийства, разменени между главните герои в националистическите партии, предизборната кампания може да придобие ярко мелодраматичен характер. Засега прогнозите гласят, че патриотичния вот ще се разрои най-вече между "Атака" и НФСБ и те ще останат извън Европарламента. Избухването на руско-украинската война обаче може да обърка всички сметки.

Кризата изстреля крайните

Икономическата криза, нарастващата безработица и все по-трудният живот доведоха до възход на крайните и националистическите идеи и партии в Европа. Което не е изненадващо, като се има предвид тяхната реторика и "враговете", които набелязват - Брюксел, имигрантите, ромите. Освен това националистите хвърлят вината за всички проблеми на един определен елит - политическия, банковия и корпоративния. Много от тях проповядват икономически протекционизъм и изолационизъм. Дали се наричат крайнодесни, екстремистки, евроскептични, няма значение. Имената и лицата са различни, но този тип партии имат почти сходна идеология. И набират все по-голяма сила, още повече във времена, когато традиционните партии не успяват да отговорят на тревогите на хората. На 6 април унгарската националистическа и крайнодясна партия "Йобик" спечели над 20% на парламентарните избори в страната. "Движение за по-добра Унгария", както е цялото наименование на "Йобик", е създадена през 2003 г. Партията определя сама себе си като "консервативна и радикална патриотично-християнска". Анализаторите обаче я определят като фашистка, екстремистка, расистка, антисемитска и антиромска. Сега "Йобик" има амбициите да "изнася" идеология зад граница, призовавайки крайнодесните партии да участват в предстоящите избори за Европарламент.

Лидерът на словашката партия "Словенска посполитост" Хромослав Скрабак призова за расова секрегация и за "хуманитарни" методи за намаляване на фертилитетапри ромите. Скрабак твърди, че неговата партия си сътрудничи с подобни формации в Беларус, България, Чехия, Унгария, Полша и Румъния.

Освен в Източна Европа крайнодесните настъпват и на Запад. На местните избори във Франция през март Националният фронт на Марин льо Пен се представи повече от добре. Тя смекчи отчасти реториката и расизма на своя баща и основател на партията Жан-Мари льо Пен, който преди години заяви, че нацистките газови камери са само подробност от историята. Младата лидерка се фокусира върху последиците от икономическата криза, както и върху критики към ЕС. Много критики обаче й навлече изказването й, че в училищата ще бъдат забранени ястията без свинско, предназначени за мюсюлмански и еврейски деца. По-късно тя се отметна от думите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай